D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27. 07. 2022, На данашњи дан – 27. јул

1916 – Умро Петар Људевит Вуличевић /итал. Lodovico Vulicevic/ (Цавтат, Аустријско царство, 30.9.1839 – Напуљ, Краљевина Италија, 27.7.1916) српски писац, есејиста. На крштењу је добио име Петар Јероним, али ће постати познат по своме монашком имену – Људевит. Растао је уз мајку Јелену (Јеле) Вуличевић, чије је презиме носио.

Ја сам из туђине многијем Хрватима писао ријечи своје љубави према синовима велике славјанске обитељи, и плачући од љубави ја сам им писао и говорио о својој љубави, али ми ниједан од њих нигда ништа не одговори.

Њихова ми братска љубав не би дарежљива ниједном ријечју, и то једино што сам Србин и што се дичим овијем именом. Кад уљудности и њежности нема у маленијем одношајима, била би обмана надати се да ће тога бити у већијем. Христос рече: „Који је вјеран у малом и у многом је вјеран; а ко је невјеран у малом, и у многом је невјеран“.

 

1937 – Рођен Мирко Марјановић (Книн, Краљевина Југославија, 27.7.1937 – Београд, 21. 2. 2006), привредник и политичар, директор „Прогреса“, премијер Србије.

1941 – Српски устаници у Лици у Другом светском рату ослободили место Срб, разорили пругу Книн-Дрвар, разбили у кланцу код Срба чету усташа и потом заузели Отрић и Доњи Лапац. Устанак против хрватских усташа и немачких окупатора је после Книнске крајине захватио Далмацију, Кордун, Банију, западну Славонију. Дан напада на Срб је у време постојања СФР Југославије прослављан као дан устанка народа Хрватске.

1941 – Српски устаници у Другом светском рату заузели Дрвар и Грахово у борби коју су повели против усташа и немачких окупатора. Напад на Дрвар је у време постојања СФР Југославије прослављан као дан устанка народа Босне и Херцеговине.

1946 – Рођен Раде Шербеџија (Бунић, Лика, Демократска Југославија 27.7. 1946), позоришни, филмски и ТВ глумац.

1995 – На седници Скупштине Републике Српске Крајине РСК, одржаној у Топуском, Милан Бабић изабран за премијера Републике, а истог дана Главни штаб Српске војске Крајине прогласио општу мобилизацију у јужном делу РСК због појачане концентрације хрватских снага.

2004 – Представички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио извјештај Комисије за утврђивање истине о догађајима на Палама у ноћи између 31. марта и 1. априла, у коме се наводи да православни свештеник Јеремија Старовлах и његов син Александар нису повређени од последица експлозије, него да је СФОР употребио силу против невиних људи.


 

Veritas.info

 

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.