D.I.C. Veritas

е-Veritas, 27.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 27. новембар

1991.

* У Савезној скупштини одложено је гласање о повјерењу предсједнику СИВ-а, Анти Марковићу.

* СБ УН усвојио Резолуцију 721. о потреби слања мировних снага УН у Југославију.

* У Осијеку је нестао Србин Нешић Петар (1935). Околности нестанка до данас непознате, за тијелом се и даље трага.

* У Пакрацу, у близини своје куће, из снајпера убијен Србин Царевић Божидар (1929).

1992.

* Највиши представници војних снага ВРС и Хрватског Збора народне гарде потписали су договор о престанку непријатељстава.

* Командант Главног штаба војске РСК генерал Миле Новаковић донио је наређење о организацијско-формацијским промјенама којим се постојећа организација ТО и бригаде Милиције мијења у нову војну организацију СВ РСК. Главни штаб ТО РСК преименује се у ГШ СВК, а зонски штабови ТО преименују се у Команде корпуса.

* У кућу Србина Ђуре Колунџије (1928), у Александровцу, општина Подравска Слатина, упали непознати починиоци и палицама премлатили њега и његову супругу Милку. Милка је задобила тешке тјелесне повреде, а Ђуро је од задобијених повреда преминуо.

* У Братунцу у борбама са ХВ и АБиХ страдали су комшије и другари из дјетињства Опачић Борислав (1960), Војновић Милан (1961) и Вујаклија Ђуро (1957) сви из Вуковара. Тијела су им заједно допремљена и сахрањена у Вуковару у марту 1993.

1994.

* Потпредсједник Сабора РХ, Владимир Шекс, изјавио је да су “снаге хрватске војске стављене у пуну приправност. Ових дана нисмо војно интервенисали само из разлога што смо имали чврсто обећање НАТО-а, да ће стратешке интересе Хрватске разрјешити својим војним ударима”.

* У Хрватској амбасади у Бечу министру спољних послова Аустрије Алојсу Моку додјељено је хрватско одликовање кнез Трпимир.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.