D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 28. april

1991.

* U Zagrebu ne prestaju mirni protesti građana pred Vojnim sudom zbog suđenja uhapšenim Virovitičanima i ministru odbrane Martinu Špegelju .

* Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman je donio odluku o imenovanju članova Republičke komisije zaduženih za provođenje referenduma koji će se održati 19. maja 1991. godine.

 

1992.

* U povodu proglašenja Ustava SR Jugoslavije, predsjednik Republike Hrvatske Tuđman izjavio je :”Hrvatska neće priznati SR Jugoslaviju dok ona ne prizna Republiku Hrvatsku i dok se bivša JNA, osvajačka vojska te države, nalazi na teritoriju Hrvatske i BiH”.

* Hrvatske snage su žestoko napale na srpske položaje u želji da osvoje selo Podgradinu na sjevernodalmatinskom ratištu. Na srpskoj strani u Podgradini stradali su: Cvjetanović Davor (1965), Dukić Dragan (1959), Dukić Momir (1954) i Parenta Mario (1964). U Smilčiću stradao je Ardalić Milorad (1959) a u Islamu Grčkom redovni vojnik Keljmendi Ćamil (1972)

* Na Drniškom ratištu u Žitniću stradali su: Kašić Nikola (1938), Kašić Drago (1957) i Manojlović Ratko (1961)

 1995.

* Oko 18.30 sati, na benzinskoj pumpi pored hotela ‘Slaven’, na autoputu nedaleko od Nove Gradiške, osamnaestogodišnji  Hrvat,  prognanik Vlado Gavrić ubio je Tihomira Blagojevića (1970) samo zato što je Srbin. Ubijstvo se dogodilo pred brojnim svjedocima. Prema spisima iz tog slučaja, Gavrić je policiji izjavio da je planirao da ubije bilo koga  srpske nacionalnosti, i par dana je dolazio na pumpu i prisluškivao razgovore kako bi utvrdio nacionalnost potencijalne žrtve. Tihomiru je Vlado prišao s leđa, izvadio je  lovački nož iz rukava jakne. Uhvatio ga je lijevom rukom za lijevo rame, i desnom rukom mu zario nož u grudi.

Ubistvo Tihomira Blagojevića prošlo je nekažnjeno, iako je ubica odmah bio poznat i odmah je uhapšen i ispitan, ali je pušten da se brani sa slobode. Sljedeće tri godine suđenje nije ni započelo. Umjesto toga, Županijski sud u Požegi donio je 4. juna 1998. rješenje kojim se obustavlja krivični postupak. Naime, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman svojom odlukom pod brojem PA3-1/1-98 od 27. maja 1998. pomilovao je Vladu Gavrića na način da ga oslobađa od daljnjeg krivičnog progona. Nerednog dana iz osvete, grupa ljudi bliskih Blagojeviću postavila je ubrzo zasjedu na autoputu, otela nekoliko hrvatskih putnika, a po nekim izvještajima nekolicinu i ubila. Taj incident, praćen zatvaranjem autoceste, poslužio je kao povod za pokretanje dugo pripremane vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’, kojom su hrvatske snage u manje od dva dana savladale otpor krajiških snaga u zapadnoj Slavoniji i u kojoj je stradalo dvesta osamdeset troje ljudi.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.