D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 28. maj

1990.

* Predsjedništvo SFRJ nema namjeru zaustavljati proces demokratizacije, osporavati rezultate obavljenih višestranačkih izbora niti uvoditi izvanredne mjere, ali će tražiti poštovanje ustavnosti i zakonitosti, rekao je u Skupštini SFRJ novi predsjednik Predsjedništva Borisav Jović.

1991.

* Na stadionu NK Zagreb (Dinamo), u Kranječvićevoj ulici,  je održana prva smotra snaga hrvatskog MUP-a i Zbora Narodne Garde. Na svečanoj smotri hrvatskoj javnosti predstavljene su prva brigade hrvatske vosjke. Predsjednik RH Franjo Tuđman označio je to kao povijesni čin začetaka hrvatskih oružanih snaga, i od tada je ovaj dan  ustanovljen kao Dan Hrvatske  kopnene vojske.

* Za sudjelovanje u tragičnim događajima u Borovu Selu osumnjičeno je 40 lica.

* U Narodnoj skupštini Srbije izdato je saopštenje  o razgovoru predstavnika Narodne skupštine i Vlade s delegacijom SAO Krajine, u kojem se kaže da su: “rezultati referenduma od 12. maja, kojim je izražena želja stanovnika Krajine za ujedinjenje sa Srbijom, izraz političke volje srpskog naroda u Krajini.”

1992.

* Kina nije prihvatila uvođenje sankcija protiv Jugoslavije.

* Glavni sekretar UN Butros Gali se protivi  sazivanju mirovne konferencije o Jugoslaviji.

1993.

* Mate Granić imenovan je za novog ministra spoljnih poslova Hrvatske.

1995.

* Južno od Slunja (RSK) oboren je helikopter u kojem je sa sedam lica poginuo ministar spoljnih poslova R BiH Irfan Ljubijankić. Zajedno sa Ljubijankićem stradali su  i njegovi saputnici: Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi RBiH u Zagrebu, major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a RBiH i Ljubijankićev pratilac, kao i članovi posade Mihail Maksimenko Grigorevič, Demčuk Orest Konstantinovič i Redkin Jurij Dimitrijevič. Helikopter  su oborili pripadnici 44. raketne brigade protuvazdušne odbrane Srpske vojske Krajine.

* Na svečanosti u Predsjedničkim dvorima u povodu Dana oružanih snaga, Dana državnosti i pete  godišnjice samostalne Hrvatske, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman odlikovao je i unapredio u više činove više vojnih i civilnih osoba. U ime unapređenih i odlikovanih zahvalio mu se general Janko Bobetko.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.