D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 28. jul

1992.

* U Beogradu u specijalnoj bolnici “Sveti Sava” od posljedica srčanog udara je preminuo Jovan Rašković (1929, Knin),  psihijatar, političar, univerziteteski profesor, akademik i jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

* Na britanskoj fregati Avenger-185 u Jadranu započeli pregovori predstavnika Hrvatske vojske s predstavnicima JNA  o njenom povlačenju s dubrovačkog područja.

* Iz riječke luke, na temelju zahtjeva Vlade BiH, deportirano za BiH 4.000 građana te države.

1993.

* Pontonskim mostom u Maslenici krenuli prvi automobili.

1994.

* Generalni sekretara UN Butros Gali je izjavio da je vrijeme da SB UN preduzme akcije protiv Hrvatske, zbog toga što ova zemlja dozvoljavan raseljenim licima da ometaju rad mirovnih snaga UN.

* U Zagrebu završena Treća međunarodna konferencija o reorganizaciji oružanih snaga u novim demokratijama središnje, istočne i jugoistočne Evrope, na kojoj je rečeno da sve više članica NATO-a čvrsto podržava Hrvatsku da uđe u program Partnerstvo za mir NATO-pakta.

1995.

* Jedinice Zbornog područja Split, 4 i 7 gardisjka brigada i Domobranski pukovi HV pod komandom Ante Gotovine u okviru akcije LJETO 95 ušli su u Glamoč i Grahovo. Ovim je presječena veza Knina sa ostalim srpskim teritorijima.

* Predsjednik RS Radovan Karadžić donio je odluku o proglašenju ratnog stanja na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

* Vojni savjet odbrane RSK takođe je proglasio ratno stanje na cijeloj teritoriji.

* Prekinuta je vanredna sjednica Skupštine RSK u Topuskom, a na svom prvom zasjedanju, vlada Milana Babića  dala je “punu podršku mirovnim naporima UN i SRJ” i zauzela stav da se u Ženevi nastave pregovarački procesi sa Hrvatskom.

* Informativna služba Glavnog štaba SVK saopštila je da su jedinice HV izvršile artiljerijski napad na selo Strmica dvadeset kilometara udaljeno od Knina. Komandant SVK, general Mile Mrkšić, je u protestu komandantu UNPROFOR-a generalu Bernaru Ženevijeu upozorio da je “krajnje vreme da UNPROFOR onemogući Hrvatsku u širenju rata”

* Nastavlejene su žestoke borbe oko Bihaća.

* ”Postoji opasnost da Hrvatska preduzme vojnu akciju protiv RSK i RS”, izjavio je portparol UN u Zagrebu Kristofer Gans. “Veliki pokreti trupa koje prelaze iz Hrvatske u Bosnu, odvijaju se preko pograničnih prelaza “Kamensko”, precizirao je Gans i dodao: “Prema našim procjenama, na području Livna nalazi se osam do deset hiljada pripadnika vojske Hrvatske i jedinica HVO, što predstavlja ozbiljnu i elementarnu koncentraciju trupa.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.