D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.09.2022, АПСУРДИ ПОПИСА СТАНОВНИШТВА У ХРВАТСКОЈ

Из дана у дан откривају се нови апсурди пописа становништва по којима испада да међу 171 становником Цивљана нема ниједног православца или католика, док трећина становника Бискупије своју вјерску припадност сврстава међу “остале кршћане”, пише Портал Новости под данашњим датумом.

Међу нелогичностима прошлогодишњег пописа становништва налазе се и резултати у опћинама Цивљане и Бискупија у Шибенско-книнској жупанији у којима доминантно живи српско становништво. Према подацима о националној припадности, које су прикупили пописивачи, у Цивљанама, најмањој опћини у Хрватској, живи 171 становник, од којих је 126 Срба (73,7 посто) и 42 Хрвата (24,5 посто), што спада у очекиване резултате. Међутим, у рубрици “Становништво према вјери у градовима/опћинама” у Цивљанима, занимљиво, нема ниједан православац или католик! Од њих 171, 170 су се изјаснили као „остали кршћани“, а једна особа се није жељела изјаснити. Под “осталим кршћанима”, у попису се разумијевају они који нису православци, католици и протестанти.

Слично је и у Бискупији, гдје живи 1.177 становника, међу којима 964 Срба (81,9 посто) и 177 Хрвата (15 посто). Кад погледате структуру по вјерској припадности, с друге стране, испада да на подручју опћине крај Книна живе 603 православца (51 посто), 107 католика (9,1 посто) и чак 414 (35,2 посто) осталих кршћана.

И демограф др НЕНАД ПОКОС с Института “Иво Пилар” указао је за Јутарњи лист на нелогичност таквог пописа.

“У опћини Цивљане немамо нити једног православца. Сви знамо да су они православци, али пописивач који је пописивао цијелу опћину код свих је навео да су кршћани, а на идуће питање ће сви бити исказани као припадници Српске православне цркве као вјерске заједнице. Ту је, дакле, требао реаговати контролор ако пописивач није знао о чему се ради”, каже Покос и наставља с питањем какве ће се тек нелогичности наћи када изађу подаци о образовној структури, радној активности, занимањима…

У Државном заводу за статистику, коментаришући те нелогичности по којима је број “осталих кршћана” између 2011. и 2021. порастао с непуних 13 на чак 197 хиљада, кажу да је до аномалије дошло због методологије пописивања, јер је питање о вјери “било потпуно отворено”, те да “пописивачи ни у којем случају нису смјели сугерисати одговор на то питање, него уписати точно онако како је особа одговорила на питање”.

 

Veritas.info

 

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.