D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.09.2022, Još jedna krivična prijava za ratni zločin u Vukovaru

Zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Vukovaru, zajedno s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih jedinica, a na štetu tri osobe, Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnesena je krivična prijava protiv 63-godišnjaka, piše Hina, a prenose mnogi mediji u regionu.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je u utorak da je Radna grupa Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina dovršila istraživanje za ratni zločin na Drvenoj pijaci u Vukovaru.

U saopštenju se, uz ostalo, navodi kako je utvrđeno da je osumnjičeni u tom dijelu Vukovara zarobio ranjenog civila i odveo ga u štab JNA. Nakon toga se ranjeniku izgubio svaki trag. Takođe je utvrđeno da je osumnjičeni 63-godišnjak na “Ovčari” sudjelovao u zlostavljanju dvojice zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice. Jedan od njih je od zadobijenih povredaa umro, a njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Kako je saopšteno, tokom kriminalističke istrage utvrđeno je kako je osumnjičeni 63-godišnjak u novembru 1991. godine, za vrijeme vojnih operacija u dijelu Vukovara zvanom „Drvena pijaca”, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica (pod komandom tada 28-godišnjaka), zajedno sa tada 25-godišnjakom i još dvojicom pripadnika srpskih paravojnih jedinica, u jednoj od razrušenih kuća u Vukovaru pronašao i zarobio 48-godišnjeg ranjenog civila.

Sumnja se da ga je naoružan, zajedno s ostalima, odveo do druge kuće u Vukovaru gdje je bio privremeni štab JNA i predao ga nepoznatim pripadnicima JNA i paravojnih jedinica te ga tako protuzakonito lišio slobode i zatvorio. Nakon toga, 48-godišnjaku se gubi svaki trag i do danas nije pronađen.

Takođe, u novembru 1991. godine, nakon sloma odbrane grada Vukovara i dovoženja zarobljenika iz Medicinskog centra Vukovar na područje poljoprivrednog dobra „Ovčara“, u hangaru, osumnjičeni 63-godišnjak je, zajedno s najmanje još jednim pripadnikom srpskih paravojnih jedinica, grubo fizički zlostavljao tada 18-godišnjaka, udarajući ga rukama, nogama i palicama po glavi i tijelu, uslijed čega je zadobio tjelesne povrede, trpio intenzivnu bol i patnju.

Sumnja se da su isto napravili i 31-godišnjaku, koji je od zadobijenih povreda i umro. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni te se i danas vodi kao nestala osoba. Pri tome su, istaknuto je, svi bili svjesni da se radi o osobama koje su prethodno dovedene iz bolnice, odnosno Medicinskog centra Vukovar.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnesena krivična prijava, obavijestili su su iz MUP-a.

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.