D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 28. decembar

1990.

* Savezno izvršeno vijeće dostavilo je Skupštini SFRJ dokument o stanju u zemlji i mjerama za njegovo prevazilaženje. U dokumentu se ističe da je “naredna godina ključna, ne samo za uspijeh ili slom reforme, već i za opstanak Jugoslavije kao države”.

1991.

* Sabor RH je na zajedničkoj sjednici svih vjeća, donio Zaključak, kojim Hrvatska prihvata “Deklaraciju o smjernicama za priznanje novih država u Istočnoj Evropi i Sovjetskom Savezu” i “Deklaraciju o Jugolsaviji”, koju je 16.12. 1991. u Briselu usvojilo Ministarsko vijeće EZ.

* Krajnović Georgija zv. Đuro, (1934) iz Prgomelja, opština Pakrac, pripadnici ZNG ubili su u pomoćnoj prostoriji u njegovom dvorištu.

1992.

* Predsjednik SRJ, Dobrica Ćosić, doputovao je u Ženevu na poziv kopredsjednika Mirovne konferencije o Jugoslaviji, Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena, koji su mu upriličili sastanak sa Generalnim sekretarom UN Butrosom Galijem. Gali je tom prilikom prenio jugoslovenskom predsjedniku stav da: “Međunarodna zajednica više ne prihvata pregovore koji ne daju rezultate, odnosno ne dovode do obustave rata”. Nakon sastanka predsjednik SRJ izjavio je novinarima: “Vrlo su realni izgledi da se izvrši vojna intervencija u BiH, kao što su i realni izgledi da se rat u toj bivšoj jugoslovenskoj republici internacionalizuje.” Ćosić, se tokom boravka u Ženevi sastao sa hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom sa kojim je razgovarao o bosanskohercegovačkom sukobu.

1993.

* Vojska Jugoslavije se opredjelila da ubuduće kao svoj praznik obeležava 16. jun (dan kada je 1876. u Veneciji sklopljen savez Srbije i Crne Gore za oslobođenje od turske imperije na Balkanu). Praznik RV i PVO će i dalje biti 24. decembar, a ratne mornarice 10. septembar.

1995.

* Glavni tužilac MKSJ u Hagu, Ričard Goldston, izjavio je da bi Hrvatska, ako ne izruči Hrvate optužene za ratne zločine, mogla da bude izložena sankcijama SB UN. Goldston je rekao da je od Hrvatskih vlasti zatražio da izruče Darija Kordića, Tihomira Blaškića i ostale optužene Hrvate za ratne zločine i da je Hrvatska, kao članica UN, obavezna da ih uhapsi i izruči sudu u Hagu. Hrvatski nedeljenik “Globus” je objavio i da je Međunarodni sud za ratne zločine priveo kraju istragu protiv Tomislava Merčepa zbog počinjenih zločina nad Srbima u Pakračkoj poljani, a da je pod istragom i Ivan Vekić koji je, u to vreme, bio hrvatski ministar unutrašnjih poslova.

* Predsjednik SAD, Bil Klinton, potpisao je ukaz kojim je u skladu s Rezolucijom 1022 SB UN suspendovao sankcije prema SRJ.

* Predsjednik Rusije Boris Jeljcin potpisao je u Moskvi Dekret o suspenziji sankcija prema SRJ, u skladu sa Rezolucijom SB UN od 22. novembra.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.