D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.07.2022, Saopštenje povodom ekstradicije Srbina Svetozara Okanovića iz Norveške u Hrvatsku

Juče je Norveška Hrvatskoj izručila Srbina Svetozara Okanovića (1963), rodom iz Kneževa kod Belog Manastira, kojeg je 10. maja ove godine norveška policija uhapsila u Oslu po hrvatskoj potjernici zbog ratnog zločina navodnog počinjenog u rodnom selu 1991. i 1992. godine, koji se od hapšenja nalazio u ekstradicionom pritvoru u Oslu, gdje je čekao odluku norveškog suda o hrvatskom zahtjevu za ekstradiciju. Primopredaja između norveške i hrvatske policije obavljena je sinoć oko 22 sata na zagrebačkom aerodromu Pleso.

Prema podacima sa kojima raspolaže Veritas, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku optužnicom od 13. jula 2005. godine, kojom su pored Okanovića, optuženi i Ilija Stojanović (1964) i Ilija Plavšić (1949), svi iz Kneževa, terete se da su u vremenu od septembra 1991. do maja 1992, u baranjskim selima Doboševici i Topolju, osnovali štab TO u namjeri da na tom području onemoguće opstanak Hrvata, protjeraju ih i navedena sela učine etnički čistim srpskim područjem tako što su nesrpsko stanovništvo izvrgavali svakodnevnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju i zastrašivanju, nabrajajući šta je koji od njih konkretno učinio.

Od Svetozarovog sina Stefana smo doznali da se njegov otac nešto prije “mirne reintegracije” SAO “Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem” u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske, sa ženom i dvoje maloljetne djece i hrvatskim dokumentima, iselio u Norvešku, gdje su u međuvremenu svi dobili norveško državljanstvo.

Od početka ove godine uhapšeno je osam osoba srpske nacionalnosti sa područja Hrvatske. Dvojica su uhapšena prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku (Milorad Trivunović i Vojislav Medić), jedan je uhapšen prilikom slijetanja na zagrebački aerodrom po povratku iz Velike Britanije (Drago Mitrović), jedan je uhapšen u svom selu kod Vukovara (Boško Karalić, pušten iz istražnog zatvora početkom maja ove godine), peti je uhapšen početkom maja ove godine u Norveškoj po evropskom nalogu za hapšenje (Svetozar Okanović, juče ekstradiran), šesti u Grčkoj (Jovan Cvetić, čeka odluku o ekstradiciji) i sedmi u Srbiji (Husnik Ivica, ekstradiran u Hrvatsku) i osmi u BiH (Tomić Boro, čeka odluku o ekstradiciji).

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 183 Srbina, od kojih su 72 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 30-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dijela ratnih zločina nalazi 28 osoba srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

Beograd, 29.07.2022.

 

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.