D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.08.2023, Саопштење поводом Међународног дана несталих – 30. август

И ове године поводом обиљежавања Међународног дана несталих (30 августа) износе се подаци да се из ратова деведесетих са подручја бивше Југославије трага за још више од 10.000 особа. Број несталих варира у зависности од критерија који се користе за стављање неке особе на списак несталих али и ставова политичких елита у државама региона.

Јавна База података активних случајева особа несталих у сукобима на подручју бивше Југославије, која је доступна од новембра прошле године, а којом управља Група за нестале особе која је мултилатерални механизам за регионалну сарадњу у оквиру Берлинског процеса за западни Балкан, тренутно садржи 11.364 случајева несталих особа.

На сајту Управе за заточене и нестале, која делује при хрватском Министарству за бранитеље, наводи се податак да је још увек “непозната судбина 1.418 особа те место укопа посмртних остатака 394 смртно страдалих особа”, што укупно даје број од 1.812 нерасветљених случајева са подручја Хрватске, што укључује и подручје бивше РСК.

Хрватска страна полази од података наведених у последњој Књизи несталих на подручју Хрватске, коју је Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) објавио 2015. године, у којој се на дан 1. маја 2015. налазило 2.138 нерасветљених судбина (1.716 несталих и 422 особе чији се посмртни остаци траже).

У Бази података активних случајева особа несталих у сукобима на подручју бивше Југославије, у тренутку објављивања на подручје Хрватске и РСК односило се око 2.200 уноса, од чега их се половина подударала са Веритасовом евиденцијом.

На данашњи дан, према Веритасовим подацима, међу 7.713 до сада верификованих жртава Срба са подручја Хрватске и бивше РСК из рата деведесетих, налази се 1.517 особа чије судбине још нису расветљене, међу којима је 1.083 (71%) цивила и 424 (28%) жене. Највише их је нестало у последњој ратној години – 750 (49%), а затим у првој – 607 (40%).

Међутим, више од трећине са тог списка не налази се у поменутој Књизи несталих за подручје Хрватске а више од четвртине у поменутој Бази података активних случајева особа несталих у сукобима на подручју бивше Југославије.

Почев од 2000. године из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирано је укупно 1.637 посмртна остатка Срба са подручја Хрватске и бивше РСК, укључујући и оне који су са њима живели и ратовали на њиховој страни, од чега је до сада идентификовано 1.292 посмртна остатака, док их још 345 чека на идентификацију.

ВЕРИТАС тренутно располаже подацима за више десетина познатих места укопа са више од 150 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком “непознат”, који и двадесет осам година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

Породице несталих особа имају право сазнати истину о судбини својих најмилијих, друштво има правну и моралну обавезу помоћи им у њиховом трагању. То је могуће само уз активну сарадњу породица несталих са надлежним организацијама и институцијама.

Међународни дан несталих је прилика и да се јавност подсети на патњу и бол породица несталих, али и позив породицама да изврше и своју обавезу – отворе захтев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успешне потраге.

 

 
У Београду и Бања Луци, 29.08.2023.

П Р Е Д С Е Д Н И К
Саво Штрбац

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.