D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. februar

1992.

* Potpredsjednik krnjeg Predsjedništva SFRJ Branko Kostić na konferenciji za štampu u palati Federacije je u Beogradu, povodom trodnevne proširene sjednice Predsjedništva, izjavio: “Ukoliko se narod Krajine opredijeli za opciju Milana Babića, a to je opcija  rata, to znači da nisu spremni da svoju sudbinu dijele sa ostatkom Jugoslavije, da poštuju jugoslovenske organe”.

* Predsjednik RSK Milan Babić povodom prihvatanja mirovnog plana Sajrusa Vensa je na konferenciji za štampu u međunarodnom pres centru u Beogradu izjavio da se “Sjednica Predsjedništva ostatka Jugoslavije sastojala od trodnevnih pritisaka da se milom ili silom prihvati mirovni plan, prijetnja vojnim udarom i totalnom blokadaom Srbije prema Krajini…” Prema Babićevim riječima “Predsjednik Skupštine Krajine Mile Paspalj nije imao ovlaštenja da potpiše saglasnost na plan.”

* Održan referendum građana opštine Vrginmost na kojem je većina glasova bilo za pristupanje SAO Krajini.

* Održan istorijski susret američkog Predsjednika Džordža Buša i ruskog Borisa Jeljcina u Kemp Dejvidu (SAD). Na tom sastanku potpisan je sporazum o završetku rata.

1994.

* Predsjednik Srpske narodne stranke u Hrvatskoj i potpredsjednik hrvatskog Sabora Milan Đukić i intervjuu listu “Vjesnik” rekao je da Srbi u Hrvatskoj moraju dobiti punu političku i teritorijalnu autonomiju, sličnu onoj koju je imala Vojvodina prema ustavu SFRJ iz 1974. godine. Ali, to ne bi bila “država u državi”, kako je to jednom rekao ruski diplomata Čurkin, napominje Đukić.

* Hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić otputovao je u Italiju gde će se sastati sa italijanskim premijerom Đulijanom Andreotijem. Papa Jovan Pavle Drugi izjavio je da ima želju da tokom godine posjeti Zagreb, Sarajevo i Beograd.

* Pet nesvrstanih zemalja uz članstva SB UN najavile su uvođenje sankcija protiv Hrvatske ukoliko odmah ne budu povučene hrvatske regularne trupe iz BiH.

1995.

* Predsjednik NSRS Momčilo Krajišnik upozorio je Hrvatsku da će bilo kakav napad na RSK bez odlaganja naići na odgovor Srba iz BiH. Krajišnik je nagalsio da će se Pale pridržavati Deklaracije iz Prijedora u kojoj je utvrđeno da RS i RSK jedni drugima pružaju vojnu pomoć.

* Prema zvaničnim podacima objavljenim u Kninu, u zonama pod zaštitu UN u RSK samo od januara 1992. do početka 1993. godine u 800 registrovanih upada Hrvatske vojske ubijeno je 600 Srba. U okupaciji Miljevačkog Platoa u junu 1992. godine hrvatske jedinice su ubile 40 Srba, 22. januara 1993. godine ubijeno je 326 stanovnika Ravnih Kotara, 8. septembra 1993. godine uništeno je osam srpskih sela u Medačkom džepu i ubijeno 86 tamošnjih Srba.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.