D.I.C. Veritas

e-Veritas, 3.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. decembar

1991.

* Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uputilo je pismo predsjedavajućem Mirovne konferencije o Jugoslaviji lordu Piteru Karingtonu u kome se konstatuje da se potpisano primirje zaraćenih strana u Hrvatskoj ne poštuje.

* Evropski posmatrači nakon svoje misije u Hrvatskoj objavili su povjerljivi izvještaj u kome se kao glavni krivac za izbijenje sukoba u Hrvatskoj optužuje JNA.

* Pripadnici ZNG-a  su mučili, masakrirali i na kraju ubili  Bjelac Dragana (1944) iz  Starog Petrovog sela, opština Nova Gradiška. Njegovo mrtvo tjelo izbacila je Rijeka Orljava.

 * U Osijeku su pripadnici ZNG-a pnasilno odveli iz porodične kuće Šabanović Aliju (1947). Vezali su ga  samolepljivom trakom, doveli ga  do mosta na Dravi, gdje su ga ubili iz vatrenog oružja.

 1994.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman koji se nalazi u posjeti Argentini, pozdravio  je potpisivanje Sporazuma između Knina i Zagreba kao važan korak ka “reintegraciji okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.”

1995.

* U Madridu je američki predsjednik Bil Klinton sa predstavnicima EU (predsjednik Evropske komisije Žak Santer, španski premijer Felipe Gonzales) potpisao Plan o zajedničkoj akciji EU i SAD na uspostavljanju mira u predhodnoj Jugoslaviji. Planom su utvrđena četiri cilja: poštovanja ljudskih prava pripadnika manjina, izbjeglica i raseljenih lica; osiguravanje uslova za uspiješno funkcionisanje Suda za ratne zločine, stvaranjem pretpostavki za “slobodne i poštene izbore” u BiH; aktiviranje procedure za kontrolu naoružanja, razoružanja zaraćenih strana i za obnavljanje povjerenja.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.