D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 30. januar

1991.

* U Beogradu su nasatavljeni razgovori o političkoj budućnosti Jugoslavije, osim članova jugolovenskog političkog vrha, prisustvovali su predsjednici svih republika i pokrajina. Predstavnici Hrvatske i Slovenije zatražili su da se razmotri uloga JNA u razrješenju sadašnje političke krize u zemlji. Poslije višesatne, s vremena na vrijeme i mučne rasprave, postignut je dogovor da će o položaju i ulozi JNA u razrješenju političke krize Predsjedništvo u užem sastavu raspravljati na svojoj prvoj sljedećoj sjednici.

* Dio srpske vanparalamentarne opzicije, Matica iseljenika Srbije, Udruženje „Solidarnost“, Udruženje Srba iz Hrvatske u Beogradu i grupa nezvisnih intelektualaca, incirala je povodom najnovijih događaja u Hrvatskoj, formiranje Svesrspkog vijeća nacionalnog spasa. Pomenute stranke i udruženja organizovaće u subotu 2. februara u Beogradu, Podgorici, Kosovu Polju, Kninu, Banja Luci, Nevesinju, Belom Manstiru i Kumanovu protesne mitinge povodom otkrivanja genocidnih planova Hrvatske republike“.

1992.

* Pripadnici hrvatske vojske u Vinkovcima nasilno su upali u stan porodice Zmaić i ubili tri člana ove nacionalno mešovite srpsko-hrvatske porodice.  Ubijeni su domaćin Zlatko Zmaić (1944), njegova supruga Branka Zmaić  (1944) i njihova ćerka Ninoslava (1972). Zločin je bio etnički motivisan.

* U Osijeku, u svojoj kući iz automatskog oružja ubijen je Veselko Baletić (1935).

1993.

* Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman položio kamen temeljac za novi maslenički most.

1995.

* Nacrt plana mini Kontakt-grupe „Z-4“, koju čine predstavnici EU, Konferencije o bivšoj Jugoslaviji, SAD i Rusije i u kome su predložena rješenja za odnose Knin-Zagreb, uručena su predsjedniku RH Franji Tuđmanu. Tuđman je izjavio da će Hrvatska uzeti u obzir sve pozitvne djelove Plana koje on sadrži, prije svega „uspostavljanje državnog suvereniteta na cjeloj teritoriji RH, povratak izbjeglica i lokalnu samoupravu za srpsku etničku zajednicu ili manjinu“,

* RSK je odbila da razmatra plan mini Kontak-grupe za rješenje krajiško hrvatskog odnosa. „Tražili smo od ambasadora i vlade SAD i Rusije i SB UN da nam predhodno dostave garanciju da će mirovne snage poslije 31. marta ove godine ostati na teritoriji RSK kao zaštitne snage, a ne kao posmatrači“, izjavio je tim povodom predsjednik RSK Milan Martić novinarima. Odgovarajući na pitanje šta Plan sadrži, Martić je rekao: „S planom nismo upoznati i nećemo ga uzeti u razmatranje dok ne vidimo šta će biti sa mandatom UNPROFOR-a“.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.