D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.04.2024, ŽS u Osijeku: ponovljeno suđenje opt. Milanu Gojkoviću zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Osijeku zakazano je ročište za glavni pretres protiv optuženog Milana Gojkovića zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka podiglo je optužnicu 28.12.1995. godine protiv okr. Milana Gojkovića i još trojice okrivljenika. Optužnica je u međuvremenu izmijenjena.

Okr. Milanu Gojkoviću je stavljeno na teret učin tri krivična djela: ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika (izdvajanje i maltretiranje), ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (ubijanje klanjem), pomaganje u izvršenju ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (izdvajanjem civila, koji su nakon toga maltretirani). Navedena djela počinjena su 19. novembra 1991. godine nakon pada Borovo Commerce- a, nakon izlaska ranjenika, civila i zarobljenika.

Županijski sud u Osijeku donio je u odsutnosti okrivljenika prvostepenu presudu 4.12. 1996. godine, kojom je sve okrivljenike proglasio krivima i osudio na kazne zatvora i to: opt. Milanu Gojkoviću od 20 godina, dvojicu na po pet godina i jednog na 15 godina.

Prvostepena presuda postala je pravosnažna 27.02.1997. godine.

U obnovljenom postupku protiv opt. Dragana Lapćevića (osuđen na 5 godina zatvora)  ŽDO-o iz Osijeka odustalo je od krivičnog progona progona, te je rješenjem od 10.12. 1999. godine postupak obustavljen.

Optuženi Vlado Tepavc (osuđen na 5 godina zatvora) vrtio se u RH. Protiv njega je krivični postupak obnovljen 2004. Nakon što je oslobođen krivnje presudom iz 2004. godine, Vrhovni sud je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. 2008. godine postupak protiv njega je obustavljen zbog prekvalifikacije djela u oružanu pobunu.

RH je za opt. Gojkovićem 2002. godine raspisala međunarodnu potjernicu, na osnovu koje ga je Norveška policija uhapsila 2003. godine, ali je  odbila njegovo izručenje Hrvatskoj 2004. godine, s obrazloženjem da RH nije dala garancije da će obnoviti postupak protiv njega u njegovom prisustvu.

Po međunarodnoj potjernici opt. Milan Gojković je ponovo uhapšen u toku 2018. u Mađarskoj, koja ga je, nakon provedenog ekstradicionog postupka, izručila Republici Hrvatskoj u aprilu iste godine, gdje mu je dozvoljena obnova postupka, koji je započeo 10.04.2019. god.

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku opt. Gojković kojom je proglašen krivim po dvije tačke optužbe –  pomaganje u izdvajanju civila i ratnih zarobljenika. Za svaku od dvije tačke utvrđena mu je kazna u trajanju od 5 godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 9 godina.

Za treću tačku optužbe – ubijanje ratnog zarobljenika Ivana Hižmana, pripadnika PU Varaždinske, oslobođen je zbog nedostatka dokaza primjenom načela „In dubio pro reo“.

Nepravosnažnom presudom stavljena je izvan snage presuda br. K-6/96 od 4.12. 1996. godine. Ooptženom je produžen istražni zatvor do pravosnažnog okončanja postupka. U kaznu zatvora uračunato je vrijeme koje je proveo u ekstradicionom i u istražnom zatvoru od izručenja RH.

Vrhovni sud RH ukinuo je prvostepenu presudu Županijskog suda u Osijeku, te je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.