D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.08.2023, Саопштење поводом идентификције посмртних остатака припадника СВК у Бањалуци

Juče су у Заводу за судску медицину Републике Српске у Бањалуци, у организацији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у присуству члана породице, идентификовани посмртни остаци Мирослава Ђуре Миловића (1953) из далматинског Грачаца, општина Шибеник, чији је прелиминарни идентитет утврђен методом анализе ДНК 17. фебруара ове године у лабараторији Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП).

Мирослав је био припадник Српске војске Крајине (СВК), којег је агресија оружаних  снага Републике Хрватске на западне делове тадашње Републике Српска Крајинe (РСК), позната под кодним називом “Олуја”, која је започела 4. августа 1995. године. затекла на положају “Мали Бат”  на Динари.  У насталом сукобу Мирослав је  смртно  погођен метком  кроз шлем у главу. Након погибије саборци су га у шаторском крилу понели са собом повлачећи се према Босни и Херцеговини, али су га, због изложености непријатељској ватри,  оставили у близини  места погибије.

Мирослављеви посмртни остаци пронађени су 23.јула 2003. год. од стране Комисије за нестала лица Републике Српске приликом асанације терена на планини Динари на локалитету Рисовац, општина Босанско Грахово, недалеко од границе са Републиком Хрватском. Уз посмртне остатке  пронађен је и шлем са рупом која је настала дејством пројектила, а унутар шлема пронађен је и фрагмент лобање, по чему су форензичари и потврдили причу његових сабораца да је непосредни узрок смрти метак испаљен из стрељачког оружја кроз шлем у главу.

Иако су узорци кости са посмртних остатака изузети у марту 2006. године, коначна идентификација је каснила због тога што су чланови породице узорке крви за ДНК дали тек у августу и септембру прошле године.

Мирослављеве посмртне остатке породица ће преузети и сахранити у породичној гробници у селу Братишковци, општина Скрадин, код цркве Св. Николе, у другој половини септембра ове године.

Почев од 2000. године из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирано је укупно 1638 посмртних остатака Срба са подручја Хрватске и бивше РСК, укључујући и оне који су са њима живели и ратовали на њиховој страни, од чега је до сада идентификовано 1.293 посмртна остатака, док их још 345 чека на идентификацију.

Тренутно се на ВЕРИТАС-овом списку несталих налази  1.516 особа чије судбине још нису расветљене, међу којима је 1.083 (71%) цивила и 424 (28%) жене. Највише их је нестало у последњој ратној години – 749 750 (49%), а затим у првој – 607 (40%).

ВЕРИТАС тренутно располаже подацима за више десетина познатих места укопа са више од 150 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком “непознат”, који и двадесет осам година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

 

 

У Београду и Бањалуци, 30.08. 2023.

П Р Е Д С Е Д Н И К

Саво Штрбац

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.