D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30. 09. 2022, На данашњи дан – 30. септембар

1839 – Рођен Људевит Вуличевић (итал. Lodovico Vulicevic, Цавтат, Аустријско царство, 30.9.1839 – Напуљ, Краљевина Италија 27.7.1916) српски писац, есејиста, рођен је 30. септембра 1839. године у Цавтату. На крштењу је добио име Петар Јероним, али ће постати познат по своме монашком имену – Људевит. Растао је уз мајку Јелену (Јеле) Вуличевић, чије је презиме носио.

– Ја сам из туђине многим Хрватима писао речи своје љубави према синовима велике славијанске породице, али ми ниједан од њих никад не одговори!

 

1876 – Рођен Милан Ракић (Београд, Кнежевина Србија 30. 9. 1876 – Загреб, Краљевина Југославија, 30. 6. 1938), српски књижевник и дипломата, академик.

1941 – Завршен Крвави марш више од 5.000 становника Шапца и избеглица из НДХ у Другом светском рату од Шапца (Михајловца) до Јарка у Срему. После неуспеха устаника Церског четничког одреда под командом капетана Драгослава Рачића да ослободе Шабац у борбама које су се водиле од 22. септембра, немачке окупационе снаге ојачане 342. дивизијом првог позива која је доведена из Француске, уз помоћ јединица 111 пешадијске о 113 артиљеријске бојне војске Независне Државе Хрватске из Сремске (тада Хрватске) Митровице и Зворника, спровеле одмазду у Јадру, Подрињу и Поцерини. У току марша убијено је око 120 Срба, а у тродневном логору у Јарку стрељано их је 75; остали су враћени у Шабац и затворени у Логор на Сењаку као таоци. Крвави марш је био почетна акција у операцији Лук Сава – Дрина, и прва немачка офанзива на слободну територију западне Србије. У предмету „Таоци“ пред судом у Нирнбергу истребљење Срба у Подрињу било је један од пресуђених случајева.

1992 – Под покровитељством и у присуству копредседника Међународне конференције о Југославији, председници СРЈ и Хрватске Добрица Ћосић и Фрањо Туђман потписали заједничку Декларацију којом су се обавезали на престанак непријатељстава и решавање спорних питања преговорима.

 
Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.