D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.09.2022, ŽDO u Osijeku: Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenog 63-godišnjaka zbog ratnih zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika (1959), za sada nepoznatog državljanstva, zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva  i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, navodi se u saopštenju objavljenom danas na službenim internetskim stranicama ovog organa, bez navođenja imena okrivljenog.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 63-godišnjak 16. novembra 1991. u Vukovaru, tokom oružane agresije JNA i srpskih paravojnih formacija na Republiku Hrvatsku, postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila. Osnovano se sumnja da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s još trojicom nepoznatih pripadnika istih formacija, tokom borbi u Vukovaru, u jednoj razrušenoj kući pronašao i lišio slobode povređenog civila hrvatske nacionalnosti (1943) te ga proveli do jedne kuće u Proleterskoj ulici i predali nepoznatim pripadnicima JNA i paravojnih formacija, nakon čega mu se gubi svaki trag i njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

Osnovano se sumnja da je 20. novembra 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara pored Vukovara, tokom oružane agresije JNA i paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku; nakon što je od strane JNA u vukovarskoj bolnici zarobljeno više od dvjesto branitelja grada, ranjenika i pripadnika civilne zaštite i nakon što su po zapovjedniku operativne grupe Jug tadašnje JNA, svi zarobljenici predani pripadnicima srpskih paravojnih formacija te autobusima iz vukovarske bolnice odvezeni i zatvoreni u hangar na poljoprivrednom dobru Ovčara, zajedno s većim brojem pripadnika navedenih formacija, postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima tako što je ulazio u hangar i sudjelovao u zlostavljanju zarobljenika, odnosno da je, zajedno s još četvoricom nepoznatih pripadnika paravojnih formacija, fizički zlostavljali pripadnika (1973) rezervnog sastava ZNG-a RH. Osnovano se sumnja i da je nakon kraćeg vremena, zajedno s još nekoliko neutvrđenih pripadnika paravojnih formacija, fizički i raznim predmetima udarao pripadnika (1960.) pričuvnog sastava ZNG-a RH čije tijelo do danas nije pronađeno.

U saopštenju se navodi da okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.