D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31.10.2022, Dvojici pripadnika srpske “paravojske” dopunjena prijava za ratni zločin

Protiv dvojice bivših pripadnika srpske “paravojske” SAO Krajine, nedostupnih hrvatskih tijelima krivičnog progona, policija je zbog ratnog zločina nad 16 hrvatskih civila koji su pobijeni na glinskom području 1991. podnijela poseban izvještaj tužilaštvu kao dopunu krivične prijave, bez navođenja njihovih imena, prenosi HINA.

Sisačko-moslovačka policija  28. oktobra 2022. godine  objavila je da je izvještaj podnijela Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, s čijim je Odjelom za ratne zločine dovršila kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da su 39-godišnjak i 43-godišnjak početkom novembra 1991. sudjelovali u ratnom zločinu nad 16 mještana Donjih i Gornjih Jama.

Osumnjičeni su da su, zajedno s još desetak zasad nepoznatih pripadnika iste jedinice, iz pravca Gline došli u selo Gornje Jame, gdje je 39-godišnjak uz još trojicu nasilno odveo troje mještana starosti od 38 do 40 godina, nakon čega ih je zajedno s drugoosumnjičenim i ostalima ustrijelio. Zatim su obojica, zajedno s ostalim pripadnicima te srpske “paravojske”, ušli u mjesto Donje Jame i na nekoliko lokacija iz vatrenog oružja pobili još trinaest zatečenih mještana, i to sedam žena tada starosti 34, 37, 59, 60, 79, 80 i 82 godine i šest muškaraca starosti od 36, 54, 57, 60, 62 i 79 godina.

Od ukupno šesnaest ubijenih civila ekshumirano je i identifikovano njih deset, a za preostalih šest osoba do sada nisu pronađena mjesta ukopa posmrtnih ostataka te se još uvijek potražuju kao nestale osobe.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.