D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31.10.2022, Двојици припадника српске “паравојске” допуњена пријава за ратни злочин

Против двојице бивших припадника српске “паравојске” САО Крајине, недоступних хрватских тијелима кривичног прогона, полиција је због ратног злочина над 16 хрватских цивила који су побијени на глинском подручју 1991. поднијела посебан извјештај тужилаштву као допуну кривичне пријаве, без навођења њихових имена, преноси ХИНА.

Сисачко-мословачка полиција 28. октобра 2022. године објавила је да је извјештај поднијела Жупанијском државном одвјетништву у Загребу, с чијим је Одјелом за ратне злочине довршила криминалистичко истраживање којим је утврђено да су 39-годишњак и 43-годишњак почетком новембра 1991. судјеловали у ратном злочину над 16 мјештана Доњих и Горњих Јама.

Осумњичени су да су, заједно с још десетак засад непознатих припадника исте јединице, из правца Глине дошли у село Горње Јаме, гдје је 39-годишњак уз још тројицу насилно одвео троје мјештана старости од 38 до 40 година, након чега их је заједно с другоосумњиченим и осталима устријелио.

Затим су обојица, заједно с осталим припадницима те српске “паравојске”, ушли у мјесто Доње Јаме и на неколико локација из ватреног оружја побили још тринаест затечених мјештана, и то седам жена тада старости 34, 37, 59, 60, 79, 80 и 82 године и шест мушкараца старости од 36, 54, 57, 60, 62 и 79 година.

Од укупно шеснаест убијених цивила ексхумирано је и идентификовано њих десет, а за преосталих шест особа до сада нису пронађена мјеста укопа посмртних остатака те се још увијек потражују као нестале особе.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.