D.I.C. Veritas

e-Veritas, 5.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 5. decembar

1990.

* Predsjednik Predsjedništva Republike Srbije, Slobodan Milošević, govorio je na mitingu u Novom Sadu pred oko 70 000 građana. Miting je održan pod parolom ”Za mir, slogu i bolji život u jedinstvenoj Srbiji i federativnoj Jugoslaviji”.

1991.

* Sabor RH, na zajedničkoj sjednici svih vijeća, donio je zaključak, kojim se zadužuje “Vlada RH da pokrene potrebne postupke za prijem odnosno učlanjenje RH u sve međunarodne i druge institucije ili ustanove od interesa za Republiku Hravtsku, a posebno za prijem u Organizaciju ujedinjenih naroda (…)”.

Na istoj sjednici Sabor RH donio je Zaključak, u kojem se utvrđuje “da je 8. listopada (oktobra) 1991. godine Stjepanu Mesiću prestala funkcija kao člana i predsjednika Predsjedništva bivše SFRJ”. Obraćajući se tom prilikom Saboru, Mesić je rekao: “Obavio sam zadartak, Jugoslavije više nema”.

* Austrijski parlament usvojio je prijedlog vladajuće koalicije da se bez čekanja prizna Hrvatska i Slovenija.

* U borbama sa ZNG-ama u Bastajskim Brđanima, opština Daruvar, stradali su pripadnici TO srpske nacionalnosti: Đuro Žarković (1943), Milenko Žarković (1959), Žarko Žarković (1964), Dušan Jovanović (1949), Predrag Vasić (1968),  Kovačević Zuhdija (1959), Mikanović Duško (1959), Jovanović Dušan (1964) i Radić Vladimir (1968). Par dana kasnije o zadobijenih rana umro je i Radoslav Kragić (1960.).

 * U Popovcu, opština Pakrac, u svojoj kući od strane ZNG ubijen je Srbin Tarbuk Georgije (1935).

1994.

* Izvještači javljaju da se na području Grahova, Glamoča i Kupresa nastavljaju hrvatsko-muslimanska ofanziva koja neprekidno traje od 30. novembra Komanda VRS navodi da su napadi odbijeni i da srpske snage čvrsto drže sve svoje položaje.

1995.

* Portparol MKSJ u Hagu izjavio je da jugoslovenske vlasti ne dozvoljavaju predstvnicima Tribunala da razgovaraju sa Srbima prognanaim iz RS Krajine, u cilju istrage hrvatske operacije “Oluja”, koja kako je rekao, “sa hrvatskog aspekta dobro napreduje, ali ne i sa srpskog, jer nema promjene stava vlasti u Beogradu, prema Tribunalu”.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.