D.I.C. Veritas

е-Veritas, 5.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 5. децембар

1990.

* Предсједник Предсједништва Републике Србије, Слободан Милошевић, говорио је на митингу у Новом Саду пред око 70 000 грађана. Митинг је одржан под паролом ”За мир, слогу и бољи живот у јединственој Србији и федеративној Југославији”.

1991.

*Сабор РХ, на заједничкој сједници свих вијећа, донио је закључак, којим се задужује “Влада РХ да покрене потребне поступке за пријем односно учлањење РХ у све међународне и друге институције или установе од интереса за Републику Хравтску, а посебно за пријем у Организацију уједињених народа (…)”.

На истој сједници Сабор РХ донио је Закључак, у којем се утврђује “да је 8. листопада (октобра) 1991. године Стјепану Месићу престала функција као члана и предсједника Предсједништва бивше СФРЈ”. Обраћајући се том приликом Сабору, Месић је рекао: “Обавио сам задартак, Југославије више нема”.

* Аустријски парламент усвојио је приједлог владајуће коалиције да се без чекања призна Хрватска и Словенија.

У борбама са ЗНГ-ама у Бастајским Брђанима, општина Дарувар, страдали су припадници ТО српске националности: Ђуро Жарковић (1943), Миленко Жарковић (1959), Жарко Жарковић (1964), Душан Јовановић (1949), Предраг Васић (1968), Ковачевић Зухдија (1959), Микановић Душко (1959), Јовановић Душан (1964) и Радић Владимир (1968). Пар дана касније о задобијених рана умро је и Радослав Крагић (1960.).

* У Поповцу, општина Пакрац, у својој кући од стране ЗНГ убијен је Србин Тарбук Георгије (1935).

1994.

*Извјештачи јављају да се на подручју Грахова, Гламоча и Купреса настављају хрватско-муслиманска офанзива која непрекидно траје од 30. новембра Команда ВРС наводи да су напади одбијени и да српске снаге чврсто држе све своје положаје.

1995.

* Портпарол МКСЈ у Хагу изјавио је да југословенске власти не дозвољавају предствницима Трибунала да разговарају са Србима прогнанаим из РС Крајине, у циљу истраге хрватске операције “Олуја”, која како је рекао, “са хрватског аспекта добро напредује, али не и са српског, јер нема промјене става власти у Београду, према Трибуналу”.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.