D.I.C. Veritas

е-Veritas, 07.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 7. децембар

1991.

* Потписан договор о прекиду дејстава око Дубровника између ЈНА и хрватских оружаних снага. Надзор споразума препуштен је европским посматрачима.

* 78 нобеловаца из цијелог свијета потписало је апел за окончање рата у Југославији.

* Арбитражна – Бединтерова комисија одговорила је на питање предсједавјућег Мировне конференције о Југославији лорда Карингтона у ком се државоправном статусу налази Југославија. Комисја је констатовала да се СФРЈ налази у “процесу распада”.

* Припадници специјалне јединице МУП-а РХ познате под називима “мерчеповци” и “Јесење кише”, којом је командовао Томислав Мерчеп, у Загребу су 7. децембра 1991. године ликвидирали Михајла Зеца (38), његову супругу Марију (36) и њихову малољетну кћерку Александру (12). Убрзо по проналаску лешева, ухапшени су припадници Мерчепове јединице – Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Сњежана Живановић, од којих су неки пред истражним судијом признали убиства, али на суђењу је утврђено како пред истражним судијом нису имали адвоката којег су по закону за тако тешко дјело морали имати, па су њихови ранији искази као незаконити изузети из списа, а оптужени ослобођени “у недостатку доказа”.

* Припадници ЗНГ (Главашеви бојовници) у Осијеку из њихових станова одведели су Јањић Милана (1947), поријеклом из Црне Горе, Кутлић Милана (1941), доктор (хирург-онколог) и Радослава Ратковића, запосленик у Осијечкој болници. Убиства у Осијеку су се одвијала на исти начин – насилно одвођење из станова и кућа, везивање селотејп траком, мучење у Дубровачкој 30, одвожење до Драве и ликвидација ватреним оружјем. Јањић се и даље води као нестао, Кутлић је нађен након годину дана а Ратковић је, иако мучен, упуцан и бачен у Драву, преживио и сведочио о свом страдању.

* У Кукуњевцу у општини Пакрац, селу у којем су остали само стари и немоћни, припадници ЗНГ су у заклали и спалили у властим кућама: Грубнић Вукашиновић Савету (1905) и брачни пар Војновић Перу (1934) и Мару (1934). Перо је био инвалид у колицима.

1992.

* Амерички лист “Њујорк Тајмс” у свом најновијем издању пише да је амерички интерес за интервенцију у Југославији далеко већи него у Сомалији, те да ако се “српска агресија” не заустави ратни пожар ће се проширити на Балкан и источну европу. Лист позива предсједника САД, Буша да предузме акцију сличну оној у Сомалији, наводећи низ мјера које би могле бити предузете са минимумом ризика, почев од обарања српских авиона у Босни, до бомбардовања војних потенцијала у Босни и Србији и укидању ембарга на увоз оружја у БиХ.

1994.

* “Уколико међународна заједница не осуди најновију агресију регуларне армије Хрватске и јединица ХВО на Грахово и Гламоч, предстоји велики српско-хрватски рат”, рекао је Радован Караџић, предсједник РС на Палама.”Мислим да је напад Хрватске на РС само штих проба за шире ангажовање Хрватске армије на подручје РСК”, додао је Караџић

1995.

* Експерт УНХЦР за правну заштити Аделмо Ризо Валдетаро изјавио је да су могућности повратака српски избјеглица у Хрватску врло ограничене. Према његовим ријечима, хрватске власти дозвољавају повратак само онима који су из Хравтске отишли послије маја 1995. и избјеглицама који у Хрватској имају блиске рођаке, ради спајања породица, па и то уз врло компликовану процедуру.

* У Загребу је завршен први састанак Југословенско-хрватске комисије за нестала лица, формиране на основу Дејтонског споразума. Договорена је пуна сарадња у тражењу несталих лица, размијењена документација и заказан нови састанак у Београду.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.