D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 29. jul

1991.

* Jedinice JNA započele su povlačenje iz Slovenije.

* Predsjednik SIV-a Ante Marković, članovi Predsjedništva SFRJ Vasil Tupurkovski (Makedonija), Bogić Bogićević (BiH), i Savezni sekretar za spoljne poslove Budimir Lončar, učestvovali su u Briselu na sastanku Ministara EZ posvećenom jugoslovenskoj krizi. Njemački ministar spoljnih poslova Hans Ditrih Genšer protestvovao je što na sastanak nisu pozvani predstavnici svih jugoslovenskih republika.

* U okolini Vukovara, na Baniji i Baranji nastavljeni žestoki oružani sukob između snaga TO Krajine i jedinica hrvatskog MUP-a.

* U selu Sotin nadomak Vukovara, ubijen je Mihajlo Nađ . Za njegovo ubistvo terete se pripadnici ZNG: Zdravko Komšić, Stjepan Mačković, Ivan Mikulić i Tade Ištuk

* Na istočnoslavonskom ratištu u bogdanovcima stradali su: Drača Obrad (1953) i Stupar Bogdan (1950).

1995.

* Predsjednik RSK Milan Martić izjavio je da ne isključuje mogućnost napada hrvatskih oružanih snaga na Knin. Predsjednik RSK novinarima je na konferenciji za štampu u Kninu, potvrdio da je kontaktirao sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, od koga je dobio uvjerenja da u tom slučaju “Srbija ne bi mogla biti ravnodušna”.

* Predsjednik RSK Milan Martić uputio je pismo predsjedavajućem SB UN u kome ga obavještava o vojnom zauzimanju Grahova i Glamoča od strane regularne Hrvatske vojske. Martić je u pismu podjsetio na događaje u Zapadnoj Slavoniji kada je sa tog prostora u nekoliko dana proterano više od 12.000 Srba.

* Vrhovni savjet odbrane RSK izvjestio je da su linije odbrane SVK stabilne i da se preduzimaju potrebne mjere radi suzbijanja eventualne hrvatske agresije, kao  i mere za obezbjeđivanje uslova za normalan život stanovništva.

* Predsjednik RS Radovan Karadžić naradio je načelniku GŠ VRS generalu Manojlu Milovanoviću da preduzme kontraofanzivu u cilju oslobađanja srpskih djelova opština Grahovo i Glamoč.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.