D.I.C. Veritas

e-Veritas, 8.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 8. decembar

1991.

*Zarić Vlajko (1933) i Zarić Čedomir (1954) iz Čepina, opština  Osijek, otac i sin, ubijeni su u svojoj kući. Izvršioci su nasilno ušli u njihovu  kuću i ubili ih iz vatrenog oružja.

 * U borbama na Pakračkom području, u reonu sela Lipik, nesto je Kojić Jelenko (1956), stariji vodnik, porijeklom iz Banja Luke. Njegovo tijelo identifikovano je tek 2004 godine.

 * Slovenački predsjednik, Milan Kučan, u razgovoru sa američkim predsjednikom Džordžom Bušom iskazao je svoje uvjerenje u nelogičnost uvođenja sankcija SAD-a, koje podjednako pogađaju i žrtve i napadače.

* Austrijski kancelar Kurt Valdhajm, izjavio je da je nastupio pravi trenutak za priznanje Hrvatske i Slovenije.

* Poglavar rimokatoličke crkve Papa Jovan Pavle II upozorio je da “niko ne može ćutati nad onim što se dešava u Hrvatskoj.

* Specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN za Jugoslaviju Sajrus Vens izjavio je: Za slanje trupa UN nužno je primirje.”

1994.

* UNPROFOR je zatražio hitno povlačenje vojnih jedinica RH koje se sa snagama ABiH i HVO učestvuju u borbama na zapadu BiH, saopštio je portparol civilnog sektora mirovnih snaga UN u Sarajevu Tant Mjint.

* Predsjednik Srbije Slobodan Milošević primio je specijalnog izaslanika UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akašija, komandanta UNPROFOR-a za bivšu Jugoslaviju, generala Bertrana de Laprela sa saradnicima, predsjednika RSK Milana Martića i predesjednika Vlade RSK Borislava Mikelića. Tema razgovora je otvaranje autoputa Beograd-Zagreb, razrada garancija za ulazak humanitarnih konvoja u “Bihaćki džep” i novi momenti vezani za mirovni plan za BiH.

1995.

* U Udruženju za pomoć izbjeglicama i prognanima u SRJ obrazovan je Odbor za povratak u Hrvatsku. Prema procijenama udruženja 50% izbjeglih Srba će se vratiti u Hrvatsku.

* Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) zatražio je od Hrvatskog Sabora da donese zakon o amnestiji “srpskih pobunjenika”, da preispita zakon o prodaji “vojih stanova” i da povuče Zakon o preuzimanju i upravljanju imovinom izbjeglih Srba.

* Portparol UNHCR-a, Ron Redmon, saopštio je stav ove humanitarne organizacije da najavljenu veliku repartrijaciju izbjeglica sa prostora bivše Jugoslavije ne bi trebalo započinjati prije kraja zime, što zbog tehničkih teškoća, što zbog straha izbjeglica od odmazde.

* U Beogradu su završeni pregovori između NIS Jugopetrola i INE iz Zagreba o trgovini naftnim derivatima Srbije i Hrvatske.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.