D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 9. februar

1992.

* Poslanici Skupštine RSK, na zasjedanju u Glini, većinom glasova prihvatili su Vensov plan. Istovremeno je nagovješteno smjenjivanje Predsjednika RSK dr Milana Babića.

1993.

* Održan zajednički sastanak dvije vlade RSK i RS i nagovještena mogućnost održavanja zajedničkog zasjedanja skupštine dvije republike, na kome bi se dogovorilo o ujedinjenju RSK i RS.

* Povodom nedolaska delagacije RSK (koja je odbila zbog “neravnopravnog tretmana”) pregovore u Njujorku, hrvatska vlada je odlučila da “do daljnjeg” ne sudjeluje u pregovorima sa srpskom stranom u Njujorku, ali je ostala otvorena za razgovore u okviru konferencije o bivšoj Jugoslaviji.

* Na sjednici Komisije za ljudska prava u Ženevi, povodom izvještaja Tadeuša Mazovjeckog o ljudskim pravima na tlu bivše Jugoslavije, u kome je optužio Srbe kao najveće krivce, govorio je i predstavnik Rusije Vječeslav Bahmin. On je istakao da Rusija ne prihvata da se sva težina i odgovornost za konflikte u bivšoj Jugoslaviji svaljuje na pleća samo jedne strane u sukobu i da se jedan cijeli narod stavlja na optuženičku klupu.

* Visoki komesar UN za izbjeglice (UNHCR) saopštio je da na prostorima bivše Jugoslavije ima više od dva miliona izbjeglih i raseljenih lica, te još 976 hiljada osoba koje uživaju pomoć UNHCR-a. Najviše izbjeglica je u BiH – 810 000, zatim u Hrvatskoj – 773 000, Srbiji – 463 000, Crnoj Gori – 64 000, Sloveniji  – 50 000, Makedoniji – 32 000. Procjenjuje se da na teritorijama koje su pod zaštitom UN-a, ima 87 000 izbjeglih ili raseljenih lica.

*  Na benkovačkom ratištu u okviru akcije “Maslenica”, na potezu Pridraga-Novigrad, stradali su: Daničić Đuro (1945), Vukobrat Dragan (1972), Radić Milorad (1969), Đorđević Dragoslav (1969) i Savić Dragan (1970)

1995.

* Američki ambasador u Zagrebu Vilijam Montgomeri ponovo je upozorio Hrvatsku da će “Međunarodna zajednica doživljavati Hrvatsku kao krivca za rat prouzrokovan odlukom o otkazivanju mandata UNPROFOR-a”. On je takođe rekao da će SAD “svim diplomatskim sredstvima” nastojati da izoluje Srbiju iz takvog sukoba.

* Sajrus Vens, bivši amaerički državni sekretar i bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN u Jugoslaviji, je kao gost konferencije za štampu američke ambasadorke Medlin Olbrajt izjavio da je prerano priznavanje nekadašnjih jugoslovenskih republika bila strašna greška. “ Trebalo je da se držimo Haškog sporazuma koji nije dozvoljavao priznavanje bivših jugoslovenskih republika dok se ne postigne sveobuhvatno političko rješenje. To nije ispoštovano i mislim da je to bila strašna greška”, rekao je Vens.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.