D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.01.2024, Саопштење поводом процесуирања још једног Србина у Хрватској за прекршај учињен преко друштвених мрежа

У уторак 23. јануара ове године книнска полиција привела је Србина Шпиру Рашковића (71) због  прекршаја почињеног преко друштвене  мреже фејсбук – из мржње објављивао садржаје који вређају националне осећаје грађана РХ (фотографију на којој се налазе он и Веселин Шљиванчанин и фотографија једне младе дјевојке са кокардом на глави), чиме је починио  прекршај из чл. 5. Закона о прекршајима против јавног реда и мира, за који прекршај му је истог дана Прекршајно одељење Општинског суда у Шибенику изрекло казну од 15 дана затвора, коју издржава у Шибенику.

 

 

За разлику од најмање осам Срба, колико их је иста полиција похапсила и исти прекршајни суд казнио за исти прекршај извршен на исти начин (стављањем на своје профиле на фејсбуку “непоћудних” фотографија и музичких садржаја) о којим “потхватима” су на својим службеним страницама извештавали и полиција и суд а преносили скоро сви медији у региону, ово најновије процесуирање, прво у овој години, нико ни речи до сада није објавио. За ово процесуирање “Веритас” је дознао од Шпириних пријатеља из книнске крајине, који су и сами затечени ћутањем и надлених органа и медија.

Од његових пријатаља дознали смо да је Шпиро по образовању др биотехничких наука и да је проглашен за најпопуларнијег предавача биофарминга у граду Суботици, гдје га је “одувала” хрватска “олуја” у августу 1995. године. Дознали смо и да Шпиро има необичне и дуге бркове, да је весељак и широких светоназора, да често посећује родни крај Рашковиће поред Книна, да има доста пријатеља међу свим нацијама, па их је још више изненадило његово процесуирање због некакве мржње.

Хрватска је у мају прошле године изменила Закон о прекршајима против јавног реда и мира, тако што је  новчане казне вишеструко повећала (уместо дотадашње од 20 до 150 евра, на 700 до четири хиљаде евра) за деведесетак прекршаја за које је могуће изрећи и затворску казну. Иако је опис инкриминације прекршаја из члана 5. (ремећење јавног реда и мира на јавном месту „извођењем, репродуковањем песама, композиција и текстова или ношењем или истицањем симбола, текстова, слика, цртежа”) остао исти, иако се у том опису не спомињу никакви појединачни симболи, ипак су хрватски медији наглашавали, а остали у регији некритички преузимали, да се драстично повећава казна само за истицање усташких симбола, посебно усташког поздрава „За дом спремни”.

У провођењу тог закона хрватска полиција је, уз сузе једног полицајца, спречила групу “црнокошуљаша”  да приликом прошлогодишње прославе “Олује”, у униформама са ознакама “За дом спремни”, марширају кроз Книн, али су тај поздрав книнским улицама извикивали неки други Хрвати, за које нема информација да су уопште кажњени по измењеном закону,  док је двојици Хрвата за учешће у великом дефилеу припадника ХОС-а са усташким униформама, ознакама и барјацима у Колони сјећања у Вуковару 18. новембра прошле године  судским решењем одређена мера задржавања у трајању од пет дана, такође по измењеном закону, чија строгоћа се и даље “тренира” над припадницима српске мањине како би била још мања.

Сада је још очитије да је та манипулација са изменама закона о прекршајима с наводном намером спречавања употребе усташких симбола била намењена свету у години у којој Хрватска председава Међународним савезом за сећање на Холокауст (?!).

 

У Београду и Бања Луци, 27.01.2024.

 

П Р Е Д С Е Д Н И К

Саво Штрбац

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.