D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.12.2022, ŽS u Zagrebu: sjednica optužnog vijeća protiv opt. Sime Mitića i dr. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za optužno vijeće u krivičnom predmetu protiv optuženih:  Sime Mitića (1953) i Dragana Podunavca (1958.) zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužnicom od  2. novembra 2022., optužene tereti da su krajem oktobra 1991. godine u Glinskoj Poljani, tokom trajanja međunarodnog oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih jedinica Republike Hrvatske i oružanih formacija. SAO Krajine, kao pripadnici Teritorijalne obrane Dvor, nakon što su uhvaćena dvojica civila hrvatske nacionalnosti (1939. i 1964.) postupili protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskom Protokolu Ženevskoj konvenciji, odnosno da su uhvaćene civile odveli i usmrtili ih hicima iz vatrenog oružja.

Optuženi su nedostupni hrvatskom pravoduđu pa im se sudi u odsustvu.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.