D.I.C. Veritas

e-Veritas,07.05.2024, ŽS u Osijeku: Nastavak iznošenja završnih riječi u slučaju Medić

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazan nastavak iznošenja završnih riječi  u krivičnom predmetu  protiv opt. Vojislava Medića  (1956), zbog  krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Županijsko državno odvjetništvo (tužilaštvo) u Osijeku, optužnicom od 27.  jula 2022. tereti ga da je od sredine novembra 1991. godine pa do 14. avgusta 1992, na području Republike Srbije, tokom oružanog sukoba na teritoriji Republike Hrvatske između regularnih oružanih snaga hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim formacijama pobunjenih Srba i snagama JNA, na napuštenoj stočnoj farmi u blizini mjesta Stajićevo, u dijelu Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica i u Nišu, osnovani logori u koje je s područja Republike Hrvatske dovedeno i zatočeno više stotina zarobljenih pripadnika oružanih jedinica Republike Hrvatske,  kao jedan od ispitivača u tim logorima postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, tako da ih je prilikom ispitivanja fizički zlostavljao, izlagao ih uvredljivim i ponižavajućim postupcima,  pri čemu im je zadavana fizička i psihička bol i time ih prisiljavao da daju iskaze koji su njemu odgovarali, te da je davao odobrenje prisutnim stražarima da ih tuku, što su oni i činili, a prilikom ispitivanja je govorio da paze što će reći pokazujući im pretučene članove porodice.

Optuženi se od  11. juna 2022. nalazi u istražnom zatvoru Županiijskog suda u Osijeku, što znači da mu se sudi u prisustvu.

Veritas.info 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.