D.I.C. Veritas

EuroBlic, 12.08.2016., AMERIČKI STRUČNJACI ANGAŽOVANI KAO SAVETNICI Bili uz Hrvate u „Oluji“, a reformišu OS BiH

Na reformi Oružanih snaga BiH, osim domaćih vlasti i NATO štaba u Sarajevu, radi i jedna privatna kompanija.

Reč je o američkoj firmi „Indžiliti“ (Engility) čiji predstavnici su, prema saopštenju Ministarstva odbrane BiH, učestvovali na poslednjem sastanku tima za izradu dokumenta „Pregled odbrane“. To je strateški dokument koji treba da bude usvojen do kraja godine, a koji će definisati budući izgled Oružanih snaga BiH.

Koja je konkretno uloga kompanije „Inidžiliti“, iz Ministarstva nismo uspeli da saznamo do zaključenja „EuroBlica“ , jer su nadležni na godišnjem odmoru ili se nisu javljali na telefon, dok odgovor na pismeni upit nismo dobili.

Međutim, izvori „EuroBlica“ iz vojnih struktura u BiH tvrde da su američki stručnjaci angažovani kao savetnici.

-Njihove usluge se ne finansiraju iz budžeta BiH, već iz donacija koje, između ostalog, daje i američka ambasada u Sarajevu. Njihovo angažovanje je zakonito, ali je pitanje da li je neophodno – kaže sagovornik „EuroBlica“.

Kako „EuroBlic“ saznaje, ova firma je pravni naslednik američke kompanije MPRI koju su osnovali američki penzionisani generali i koja je bila mnogo poznatija na ovim prostorima. Naime, Srbi iz Hrvatske su u SAD pokrenuli tužbu protiv MPRI, jer i njih smatraju odgovornim za zločine u akciji „Oluja“.

Prema navodima iz tužbe, oficiri MPRI su opremili i obučili HV, te osmislili vojne planove i strategiju koja je dovela do etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske 1995.

Predsednik Dokumentaciono – informacionog centra „Veritas“, Savo Štrbac, za „EuroBlic“ otkriva da će taj proces verovatno završiti nagodbom, jer advokati Srba nisu imali novca da nastave dugo i skupo suđenje. Međutim, sama činjenica da su sudovi u SAD prihvatili da sude svojim državljanima za ono što su učinili na Balkanu, za Srbe je bila svojevrsna pobeda.

- MPRI više ne postoji, pa je tužen „Indžiliti holding“ kao pravni slednik. Što se tiče njihove saradnje sa Ministarstvom odbrane BiH, ta organizacija je osnovana da pruža usluge takve vrste.

Ona okuplja penzionisane visoke oficire američke vojske i veoma su traženi u svetu. Znam da su produžena ruka američke vlade, a to je najveća preporuka samo po sebi. Sklopiti sa njima posao znači da imate podršku SAD i naklonost NATO. Hvatska je pokazala da je to za nju bila dobitna kombinacija, a BiH je možda zakasnila, s obzirom na buđenje kontrateže NATO na istoku – kaže Štrbac.

Podžić: Odluka je na nama

Predsedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost PS BiH Sifet Podžić smatra da pomoć stručnjaka „Indžilitija“ može da bude od koristi, ali da ona mora da ostane samo u formi stručnih saveta.

-I kada smo sarađivali sa MPRI stav je bio da se oni ne mogu direktno uplitati u donošenje odluka. To su stvari koje sami moramo da rešimo – kaže Podžić.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.