D.I.C. Veritas

Glas javnosti, Vaseljenska, 02.11.2023, Hrvatska pokrenula postupak protiv još 50 OFICIRA JNA .

Hrvatska je pokrenula istragu protiv još 50 oficira JNA koji žive u Srbiji a 1991. godine u periodu od 30. septembra do 20. novembra 1991. godine su se nalazili na komandnim dužnostima u kopnenim jedinicama JNA ranga brigada, puk, bataljon, divizion, odred, četa, vod, kao i u jedinicama RV i PVO ranga brigada, puk, eskadrila.

Tako je u još 50 porodica u Srbiji unet nespokoj i strah.

Tako se utiče i na borbeni moral i spremnost profesionalnih pripadnika Vojske Srbije da u slučaju angažovanja jedinica u suprotstavljanju ugrožavanju bezbednosti države pruže otpor, jer vide šta će ih čekati u budućnosti od strane Hrvatske – proganjanje dok su živi.

Tako se negativno utiče i na izgradnju patriotizma kod mladih jer postaju svesni da država koja ih zove u redove vojske ništa ne čini da zaštiti svoje borce i da se efikasno suprotstavi nastavku rata drugim, neoružanim sredstvima borbe. Jednom rečju, razgrađuje se odbrambeni sistem zemlje bez ispaljenog metka.

Upitali smo za komentar pukovnika, borbenog pilota, načelnika štaba legendarnog 105. lovačkog avijacijskog puka JNA koji je bazirao na aerodromu Zemunik kod Zadra, sada u penziji u Beogradu, Đuru Miličevića koji je inače optužen za navodno raketiranje Banskih dvora u Zagrebu 1991. godine, u trenutku kada se u njemu nalazio Vrhovni komadant paravojske Zbor narodne garde Franjo Tuđman, za komentar ove vesti.

“Davno sam rekao da je to državni projekat, a pravosuđe Hrvatske je realizator – proganjati i osuditi sve koji su se suprotstavili oružanoj secesiji Hrvatske. Pitanje je samo kojim redom će ko doći pod udar, zavisno od “značajnog datuma” iz rata, njihovih unutrašnjih sukoba, ili naređenja politike. Pošto su se zakači oko “kolone sjećanja” koju će kako je odredio gradonačelnik Vukovara, ustaša Penava, predvoditi HOS, i da oni koji su protiv ne treba ni da dođu, evo prilike da se težište prebaci na drugu, uvek aktuelnu, temu. Kao za Banske dvore, kad se Praljak otrovao u Hagu pri izricanju presude o zajedničkom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Tuđmanom. Imena 50 osumnjičenih se ne saopštavaju. Svako ko je kročio u Vukovar ne sme iz Srbije izaći van. Već oprobani recept”.

Da podsetimo, pored hiljade postupaka u Hrvatskoj protiv pripadnika JNA od kojih i danas neki rade u Vojsci Srbije (oni koji su tada bili vodnici i potporučnici) nedavno je u Zagrebu počelo suđenje u odsustvu generalu Ljubomiru Bajiću i grupi pilota za navodno bombardovanje Banskih dvora, zatim je u Osijeku osuđen u odsustvu general Aleksandar Vasiljević, u Rijeci počelo suđenje u odsustvu pilotima Vojske Republike Srpske Krajine i Republike Srpske za navodni zločin u Gospiću u vreme Oluje, a sada se ovde pokreće postupak protiv 50 starešina u jedinicama ranga brigada – puk – bataljon četa i protiv pripadnika organa bezbednosti u tim jedinicama, a sve po komandnoj odgovornosti.

Za to vreme u Srbiji Viši sud neće da dozvoli suđenje u odsustvu komandantima avio jedinica koje su raketirale izbeglice na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti u vreme operacije Oluja 1995. godine, jer Vlada Hrvatske izbegava da im uruči pozive za suđenje u Beogradu (da nije tragično, bilo bi smešno jer je upravo izbegavanje dostavljanja poziva uslov za suđenje u odsustvu – nedostupnost državnim organima Srbije).

Srbija nastavlja da ide putem samodestrukcije i samoponiženja.

Na udaru su starešine koje su bile u liniji komandovanja u sledećim jedinicama JNA u periodu operacije za deblokadu kasarni i u Vukovaru: 1. Gardijska divizija i Gardijska brigada, 211. Oklopna brigada Niš, 80. Motorizovana brigada Kragujevac, 435. brigade i druge jedinice ranga bataljona i četa koje su prepotčinjene prvoj i drugoj operativnoj grupi i Novosadskom korpusu i 204. vazduhoplovnog puka sa Batajnice i linije rada i komandovanja u organima bezbednosti i vojne policije 1. Armije.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.