D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 10. 01. 2024, Bratić: Zagreb hoće da trguje predmetima “Petrovačka cesta” i “Banski dvori”

Hrvatska Vlada, ministar pravde i predsjednik Zoran Milanović traže od srpskih vlasti da se u Beogradu ne sudi hrvatskim pilotima optuženima u slučaju “Petrovačka cesta”, a zauzvrat nude obustavu postupka za bombardovanje Banskih dvora, izjavio je beogradski advokat Dušan Bratić.

Bratić je rekao da Zagreb nudi trgovinu.

On smatra da nije nelegitimno to što Hrvatska radi želeći da zaštiti ljude koje smatra ratnim herojima, ali da je nezakonito to što je Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odbilo da odlučuje o suđenju u odsustvu za događaj na “Petrovačkoj cesti”.

Bratić, koji zastupa porodice žrtava ovog ratnog zločina, ali i brani generala bivše ЈNA Ljubomira Bajića i ostale optužene koje hrvatsko tužilaštvo tereti za reketiranje Banskih dvora, rekao je da Hrvatska sada “nudi na prodaju” svoj najvažniji predmet u istoriji – slučaj “Banski dvori” u kojem su oficira ЈNA optužili za atentat na Franju Tuđmana i koji su zvanično nazvali “atentat na Hrvatsku”.

- Nude na prodaju mrtvog Tuđmana s ciljem da se pilotima nikada ne sudi za ratne zločine u “Oluji”. Zato u Zagrebu krivično vijeće njihovog suda ne sudi u odsustvu oficirima ЈNA, iako je jasno da su im optuženi nedostupni, što je kao i u Srbiji, po zakonu razlog za suđenje u odsustvu – rekao je Bratić za “Politiku”.

On je naglasio da vlast u Beogradu nema nikakve veze sa zastojem sudskog postupka za zločine na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti.

Prema njegovim riječima, to je isključivo privatni poduhvat krivičnog vijeća Višeg suda u kojem su na “tasu vage prevagli psihološki pritisci moćne države Hrvatske i takozvani `psihički kontakti` od predsjednika i drugih najviših državnih funkcionera Hrvatske u medijskim istupima”.

- Hrvatska je i kod organa EU inicirala blokade Srbije na takozvanom evropskom putu, a hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija je u svom izveštaju sudski postupak u Beogradu kvalifikovala kao zloupotrebu pravosudnog sistema radi postizanja spoljnopolitičkih ciljeva Srbije – rekao je Bratić.

On je ukazao da su članovi krivičnog vijeća proizvoljnim postupanjem zaustavili proceduru sudskog odlučivanja o prijedlogu da se optuženim sudi u odsustvu, tako što su, umjesto da ili odbiju ili usvoje prijedlog, službenom bilješkom vratili predmet sudskom vijeću sa naredbom da im ne iznose prijedlog ponovo sve dok Hrvatska ne obavijesti sud da su optuženima uručeni pozivi.

- Time što nisu čak ni odbili predlog da se sudi u odsustvu, sprečili su tužilaštvo da uloži žalbu, pa da o svemu odluči Apelacioni sud. U istoriji modernog sudstva ovo je bez presedana – ukazao je Bratić.

“Politika” navodi da je na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti /u avgustu 1995. godine/ izvršen jedan od najvećih zločina sa ciljem etničkog čišćenja, a da je u Zagrebu četiri godine ranije /u oktobru 1991. godine/ dejstvovano po komandnom mjestu paravojske koja je danima prije toga ubijala regrute po opkoljenim kasarnama savezne države.

Hrvatska avijacija je 1995. godine u Pogromu “Oluja” bombardovala srpske izbjegličke kolone na putu u selu Јanjila kod Bosanskog Petrovca.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” protjerano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.

Pogrom Srba u “Oluji” počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.