D.I.C. Veritas

Politika, 10. 01. 2024, Hrvatska hoće da trguje predmetima „Petrovačka cesta” i „Banski dvori”

Advokat Dušan Bratić kaže da Zagreb želi da spreči da se u Beogradu sudi njihovim pilotima i za to nudi ustupak da se ne sudi ni generalima JNA, optuženima za pokušaj atentata na Tuđmana

Hrvatska vlada, ministar pravde i predsednik Zoran Milanović traže od srpskih vlasti da se u Beogradu ne sudi hrvatskim pilotima optuženim u slučaju „Petrovačka cesta”, a zauzvrat nude obustavu postupka za bombardovanje Banskih dvora. Tome u prilog govori gotovo identična procesna situacija u oba predmeta, ali i informacije do kojih je došao beogradski advokat Dušan Bratić.

Sudovi ne zakazuju suđenja ni u jednom od ovih predmeta, izgovarajući se neispunjenim procesnim uslovima jer nema dokaza da su optuženima u oba procesa uručeni sudski pozivi. Iako su se u oba postupka odavno stekli uslovi da se sudi u odsustvu, suđenja ne počinju ni u Beogradu, ni u Zagrebu, a Bratić tvrdi da Hrvatska ovakvim ponudama nagodbe iza kulisa postupka pokušava da odbrani svoje pilote optužene za težak ratni zločin.

„Zagreb nudi trgovinu i ne mislim da nije legitimno to što radi u želji da zaštiti ljude koje smatra ratnim herojima, ali nezakonito je to što je Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odbilo da odlučuju o suđenju u odsustvu za događaj na Petrovačkoj cesti”, kaže za „Politiku” advokat Dušan Bratić, koji zastupa porodice žrtava ovog ratnog zločina, ali i brani generala bivše JNA Ljubomira Bajića i ostale optužene koje hrvatsko tužilaštvo tereti za raketiranje Banskih dvora.

Da podsetimo, tokom čitave prošle godine suđenje Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulju, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću, koji žive u Hrvatskoj nije počelo u njihovom odsustvu jer je sud u Beogradu čekao dokaz da im je uručen poziv za pretres. Hrvatsko Ministarstvo pravde, koje je primilo optužnicu diplomatskim putem, saopštilo je da ne namerava da sarađuje i jasno je da to znači da neće pilotima uručiti pozive za suđenje, čime bi se formalno ispunili uslovi za proces u odsustvu. U Višem sudu u Beogradu za „Politiku” je juče rečeno da još nije doneta odluka o suđenju u odsustvu.

Potez vlade Andreja Plenkovića ne čudi jer ni ne kriju da žele da spreče suđenje za raketiranje srpske izbegličke kolone iz Krajine na području BiH, u avgustu 1995, kada je ubijeno 13 civila, a među njima i deca. Ono što čudi jeste postupanje Krivičnog vanpretresnog (KV) veća srpskog suda za ratne zločine, koje ne dozvoljava suđenje u odsustvu. To veće je prošlog februara vratilo sudećem veću ovaj predlog sa obrazloženjem da nema dokaza da su piloti primili poziv. Zatim je sačinilo službenu belešku da im se takav predlog više ne iznosi. Time je zapravo KV veće onemogućilo i sudeće veće i tužilaštvo da se postupak u slučaju „Petrovačka cesta” makne od početka.

Advokat Bratić, koji je prikupljao dokaze i značajno doprineo podizanju ove optužnice, smatra da je ovaj postupak povezan sa optužnicom protiv generala Ljubomira Bajića i oficira JNA, protiv kojih je 2022. godine u Hrvatskoj podignuta optužnica za bombardovanje Banskih dvora sa namerom ubistva Franje Tuđmana. U tom procesu Bratić brani Bajića, a postupak nije počeo jer ni hrvatski sud nije utvrdio da li su optuženi primili sudske pozive.

Advokat tvrdi da hrvatske vlasti oba ova postupka posmatraju „u paketu” i da utiču na sudove i u Hrvatskoj i u Srbiji da ih ne započinju. Na godišnjicu ratnog zločina u akciji „Oluja”, prošlog avgusta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je lokaciju na Petrovačkoj cesti i poručio da smrt dece ne sme ostati nekažnjena. Očekivao se napredak u sudskom procesu. Hrvatsko Ministarstvo pravde u međuvremenu nije odgovorilo na nekoliko urgencija poslatih putem zamolnica, a Bratić veruje da odluka o suđenju pilotima u odsustvu mora uskoro biti doneta.

– Vlast u Beogradu nema nikakve veze sa zastojem sudskog postupka za zločin na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti. To je isključivo privatni poduhvat KV veća Višeg suda u kojem su na tasu vage prevagli psihološki pritisci moćne države Hrvatske i takozvani „psihički kontakti” od strane predsednika i drugih najviših državnih funkcionera Hrvatske u medijskim istupima. Hrvatska je i kod organa Evropske unije inicirala blokade Srbije na tzv. evropskom putu, a hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija je u svom izveštaju sudski postupak u Beogradu kvalifikovala kao „zloupotrebu pravosudnog sistema radi postizanja spoljnopolitičkih ciljeva Srbije” – dodaje Bratić.

Advokat navodi da su članovi KV veća proizvoljnim postupanjem zaustavili proceduru sudskog odlučivanja o predlogu da se optuženima sudi u odsustvu, tako što su, umesto da ili odbiju ili usvoje predlog, službenom beleškom vratili predmet sudećem veću sa naredbom da im ne iznose predlog ponovo sve dok Hrvatska ne obavesti sud da su pozivi uručeni optuženima.

– Time što nisu čak ni odbili predlog da se sudi u odsustvu, sprečili su tužilaštvo da uloži žalbu, pa da o svemu odluči Apelacioni sud. U istoriji modernog sudstva ovo je bez presedana – kaže advokat Bratić.

On tvrdi da Hrvatska sada „nudi na prodaju” svoj najvažniji predmet u istoriji, slučaj „Banski dvori”, u kojem su oficire JNA optužili za atentat na Tuđmana i koji su oficijelno nazvali „atentat na Hrvatsku”. Reč je o bombardovanju prostorija u kojima je bio smešten vrh Hrvatske, u oktobru 1991. godine. Tuđman je napad izbegao, a stradao je jedan pripadnik hrvatske vojske obučen u civilnu odeću.

– Nude na prodaju mrtvog Tuđmana sa ciljem da se pilotima nikada ne sudi za ratne zločine u „Oluji”. Zato u Zagrebu KV veće njihovog suda ne sudi u odsustvu oficirima JNA, iako je jasno da su im optuženi nedostupni, što je, kao i u Srbiji, po zakonu razlog za suđenje u odsustvu – navodi advokat.

Na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti u BiH izvršen je jedan od najvećih zločina sa ciljem etničkog čišćenja, a u Zagrebu je, četiri godine ranije, dejstvovano po komandnom mestu paravojske koja je danima pre toga ubijala regrute po opkoljenim kasarnama savezne države.

 

 

Dorotea Čarnić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.