D.I.C. Veritas

Glas Slavonije, 19.07.2016., Pijunoviću 10, a Zoriću 9 godina

Zdravko Pijunović i Ratko Zorić nepravomoćno su osuđeni zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Kopačevu 1991. godine. Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku osudilo je Pijunovića na deset, a Zorića na devet godina zatvora. Presuda je donesena u odsutnosti obaju optuženika, koji su izvan Hrvatske i nisu u dosegu hrvatskog pravosuđa.

- Navedenima je stavljeno na teret da su u vrijeme okupacije Baranje u Kopačevu postupili suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I). Kao pripadnici tzv. Teritorijalne obrane Bilja ostvarili su obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Vijeće za ratne zločine to je prihvatilo i osudilo ih na navedene kazne zatvora. Postupak je vođen u odsutnosti navedenih optuženika, koji su imali branitelje određene po službenoj dužnosti – doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku. O žalbi na nepravomoćnu odluku suda odlučuje Vrhovni sud.

Paunović i Zorić optužnicom se terete da su u prosincu 1991. silovali civilnu osobu i prema njoj nečovječno postupali te joj nanijeli velike patnje.

Naoružani i u uniformama ulazili su u kuće civila i odvodili ih na ispitivanje. Tako su odveli i ženu koju su obojica silovala pod prijetnjom da će joj ubiti supruga i obitelj. Žena nije mogla učiniti ništa da se obrani od zločinaca, a odmah nakon tog okrutnog napada, krajem prosinca 1991., zajedno sa suprugom i djecom otišla je iz Baranje u neokupirani dio Hrvatske. Ime žrtve zbog zaštite njezina identiteta nije navedeno.

Sandra LACIĆ

SUĐENJE ZA RATNI ZLOČINU KOPAČEVU I 1993. GODINE


Još 1993. godine zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Kopačevu, koji se zbio 25. prosinca 1991., pravomoćno su osuđeni Aleksandar Čugalj i Branimir Ivanović, dva pripadnika tzv. Milicije krajine. Obojica su na osječkom sudu osuđena na po deset godina zatvora, no Vrhovni sud prihvatio je žalbe tužiteljstva i podigao im kazne na po 15 godina zatvora. Oni su, zajedno s tri nepoznate osobe, ušli u kuću obitelji mađarske nacionalnosti, gdje su ženu silovali uz prijetnje da će baciti bombu u krevet njezina sina. Slučaj Pijunović i Zorić 1993. godine još nije bio poznat.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.