D.I.C. Veritas

Глас Српске, 02.08.2021, Саво Штрбац, директор центра “Веритас”, уочи годишњице акције “Олуја”: Одлазак Милошевића у Книн донио корист само Хрватима

Између двије годишњице “Олује” није се десио никакав бољитак за Србе ни у једном погледу. Мржња се још и те како види, а без обзира на све то и даље позивамо све да признају праву истину која је више него позната јер, све до тада, неће бити среће на овим просторима.

Истакао је то за “Глас Српске” директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац пред 26. годишњицу од етничког чишћења Срба у хрватској акцији “Олуја током које их је више од 250.000 протјерано са вјековних огњишта, а неколико стотина убијено или се воде као нестали.

- Мислим да ни списак, на којем је 1.877 страдалих, није коначан, а само су двије особе осуђене за ратни злочин. Један Албанац, а други Србин који су били у хрватској војсци. Посао још није завршен, а због млађих генерација морамо имати на уму да смо комшије које морају градити добре односе. Свака страна се мора суочити са својом тамнијом страном из деведесетих година прошлог вијека, па и мало даље, јер су то везани догађаји. Хрватима па и Муслиманима су добри само они Срби који признају њихове званичне наративе – рекао је Штрбац.

ГЛАС: Да ли се шта промијенило од прошле године, односно да ли је одлазак представника Срба у Хрватској лани у Книн ишта поправило?

ШТРБАЦ: Борис Милошевић, који је дио актуелне хрватске власти, отишао је прошлог августа на прославу “Олује” у Книн. И раније је било Срба који су одлазили, али нису били на функцијама. То је Хрватима лани било битно, а како је нама Србима, немам праву ријеч за то. Могу рећи да је било веома ружно да  Србин слави “Олују”, акцију етничког чишћења и ратних злочина, ако већ не геноцида, иако смо их и тужили и за то. Хрватима је само недостајало то да и Срби потврде њихов став да су Срби агресори да те да су од агресора и ослободили Крајину. Бојим се да су тим гестом само постигли да им узврате одласком у нека мјеста, што су требали отићи без претходног условљавања доласка Срба у Книн.

ГЛАС: Хоће ли се исто поновити ове године?

ШТРБАЦ: Андреј Пленковић је недавно одговорао на то питање. Одговор је био понижавајући, циничан. Рекао је да нису причали о томе, али да није ни обавезно конзумирање Срба на прослави јер је конзумирано лани. Пазите ријеч конзумирано, као да је отишао негдје на јањетину и прасетину па су конзумирали и то сада није више битно.

ГЛАС: У Хрватској је усвојен Закон о цивилним жртвама рата. Односили се на и на Србе? Значи ли то шта?

ШТРБАЦ: Многи Срби су се понадали да ће коначно имати користи, али су искључени, како тумачим на основу ријечи оних који су га предложили, јер се тај закон не односи на оне који су били или помагали агресорима. Хрвати су могли мало глумити да су демократска држава, али не. Страшно и поразно.

ГЛАС: У јавности се полемише о прошлогодишњем вебинару и сукобу са америчким амбасадором Питером Галбрајтом који је током рата био у Хрватској и који је, тврдите, рекао да су Срби из Крајине жртвовани зарад Муслимана у Бихаћу.

ШТРБАЦ: Други наш сусрет био је крајем јануара 1995. када је донио “План З4” у Книн, када Срби нису прихватили. Вебинар се звао “25 година послије Плана З4” и тада је, а нисам очекивао да ће хладнокрвно без да трепне, он рећи да су Србе из Републике Српске Крајине жртвовали зарад Муслимана у Бихаћу. Питао сам о чему прича, какве везе имамо са тим и са Сребреницом која се десила 11. јула, а “Олуја” почела 4. августа.

Рекао је да процјена њега и Фрање Туђмана била да ће Срби, послије Сребренице, напасти бихаћко подручје и да ће бити четири пута више жртава. Зато је лично дао зелено свјетло да нападну РСК, а један од разлога је био и одбијање плана. Када сам упитао да ли је свјестан посљедица, казао је да је тако, да је била ствар процјене. Додао је и да су знали да ће доћи до егзодуса Срба, али да нису процијенили да ће бити покоља стараца који су остали. Али не признаје да је то етничко чишћење.
Програм

ГЛАС: Како ће “Веритас” ове године обиљежити годишњицу “Олује”?

ШТРБАЦ: Присуствоваћемо централном обиљежавању коју од 2015. заједно организују Српска и Србија, која ће 4. августа бити у Бусијама код Београда, а након тога настављамо наше традиционалне програме сјећања на прогон и страдање Срба у Крајини од 5. до 7. августа у Бањалуци, Новом Граду и на Петровачкој цести.

Ведрана Кулага Симић

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.