D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 13.02.2017., Milion maraka za ekshumacije miruje, zahtjevi se gomilaju

Na računu Tužilaštva BiH postoji novac namijenjen traženju nestalih osoba

Novcem za ekshumacije i identefikacije namijenjenim Institutu za nestale počelo je raspolaže Tužilaštvo BiH, koje uskraćuje novac za traženje nestalih Srba, kaže Mandić

Sarajevo – Na računu Tužilaštva BiH miruje oko milion maraka namijenjenih za ekshumacije i identifikacije, a istovremeno iz ove institucije sporo traženje nestalih, na koje upozoravaju predstavnici srpskog naroda, pravdaju nedostatkom novca.

I dok novac za potragu za nestalima postoji, u Tužilaštvu neriješeno stoji čak 145 zahtjeva za ekshumacije, od čega su 120 putem Instituta za nestala lica BiH podnijela udruženja porodica nestalih Srba. Još se traga za 1.700 srpskih žrtava.

Deponija Buća potok: ekshumacija obustavljena

Alipašino polje: ekshumacija obustavljena

Jama Radača: ekshumacija otpočela pa zaustavljena

Kazani: ekshumacija godinama zakočena

Ozren: od 2012. samo sporadične ekshumacije

Sagovornik “Glasa Srpske” blizak Tužilaštvu BiH kaže da je oko milion maraka dostupno na računu te institucije.

- Taj novac Tužilaštvo dobija direktno od Savjeta ministara BiH. Odgovorno tvrdim da trenutno na računu imaju oko milion maraka – rekao je on i dodao da je ovakva situacija moguća, jer Tužilaštvo BiH nikome ne podnosi izvještaje o utrošku tog novca.

- Tužilaštvo bi Institutu za nestala lica BiH trebalo da podnosi izvještaje o trošenju novca, ali to ne radi, pa su manipulacije procesom traženja neograničene – kaže on.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale i predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić napominje da ovaj problem, koji je doveo do zastoja u procesu traženja nestalih Srba, datira od osnivanja Instituta 2008. godine.

- Tada nije bilo srpskog člana Kolegijuma direktora pa je omogućeno da se iz prava i obaveza Instituta izuzme transfer sredstava za traženje i to prenese na Tužilaštvo BiH. Zato Institut od tada više nije aktivni učesnik planiranja ekshumacija i identifikacija. Sve se svelo na nadležnost za čuvanje posmrtnih ostataka, a zakon se krši i u tom segmentu – kaže Mandić.

Pojašnjava da su i Institut i Tužilaštvo novac za tu namjenu izdvajali sve dok je prioritet bilo traženje nestalih pripadnika bošnjačke nacionalnosti, ali potrošena sredstva nikad nisu opravdana. Dodaje da je, kad je većina tog posla završena i kad je trebalo pojačati traženje nestalih pripadnika srpskog naroda, ta praksa prekinuta.

- Novcem za ekshumacije i identifikacije namijenjenim Institutu počelo je da raspolaže Tužilaštvo koje uskraćuje novac za traženje nestalih Srba. Na primjer, još nisu platili ni dug za probno kopanje i ekshumacije na gradskom smetljištu u Buća potoku, gdje su tražena tijela ubijenih sarajevskih Srba – rekao je Mandić.

120 zahtjeva za traženje nestalih uputila udruženja porodica nestalih lica

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da je nelogično da Tužilaštvo uopšte raspolaže tim novcem, jer ekshumacije ne spadaju u tužilačke radnje.

- Ta sredstva treba da budu u institucijama koje se bave pitanjem traženja nestalih. Tužilaštvo treba da izdaje naredbe, ali ne bi trebalo da odlučuje o novcu za kopanje. Sada oni svjesno usporavaju proces ili ga opstruišu pravdajući to tvrdnjom o nedostatku sredstava – kaže Kojić.

Napominje da su tim novcem ranije raspolagala okružna i kantonalna tužilaštva, zatim Institut, nakon čega je 2011. donesena interna odluka da taj novac iz budžeta ide Tužilaštvu BiH.

Član Kolegijuma direktora Instituta Milutin Mišić ranije je izjavio da nijedno tužilaštvo nema mehanizam kojim je obezbijeđena transparentnost utroška novca i da nijedno ne poštuje Zakon o javnom nabavkama.

Kancelarija za reviziju institucija BiH upozorila je u ranijim izvještajima koji se odnose na rad Tužilaštva BiH na zloupotrebe u trošenju novca za ekshumacije.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će nam danas poslati odgovor na pitanja u vezi sa upotrebom tog novca.

Prekid

Tužilaštvo BiH je polovinom prošle godine tražilo čak dva miliona KM dodatnog novca za ekshumacije, a nakon što im to nije odobreno, saopštilo je da je nastavak ekshumacije u jami Radača kod Mostara neizvjestan. Dodatni novac Tužilaštvo je osim za Radaču tražilo i za područje u Buća potoku, a na obje lokacije tražena su tijela nestalih Srba.

U Institutu za nestala lica BiH tada su kazali da je indikativno što priča o nedostatku novca krene svaki put kada početak ekshumacije daje rezultate.

Goran Maunaga

(Glas Srpske, 13.02.2017), štampano izdanje

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.