D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 27. 04. 2023, Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva, Dudaković ne ide u pritvor: Ovo su mjere zabrane

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću, potvrđeno je u Sudu BiH.

Naglasili su da su optuženom Atifu Dudakoviću na snazi sljedeće mjere zabrane:

- Zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, na način da se optuženom ograničava kretanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno zabranjuje putovanje izvan BiH, uz privremeno oduzimanje pasoša, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak preko državne granice;

- Zabrana sastajanja sa određenim osobama, na način da se optuženom zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski kontakt ili kontaktiranje preko posrednika) ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima navedenim u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 10.10.2018. godine, uključujući i približavanje svjedocima na udaljenosti od 100 metara, te se zabranjuje kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim postupkom.

Razlog zbog kojeg je Tužilaštvo tražilo pritvor jeste govor Dudakovića koji je održao na Dan Armije RBiH, čime je prekršio mjere zabrane.

Odbrana je tvrdila na jučerašnjem ročištu da je Dudaković ničim nije posredno uticao na svjedoke u ovom predmetu.

Tužioci Vedrana Mijović i Marijana Čobović su, povodom obilježavanja Dana Armije RBiH, rekle juče da se Dudaković obratio svjedocima, a koji su pripadnici Petog korpusa, riječima da “zna šta njegovi neprijatelji žele”.

Podsjećamo, Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH, te još 16 pripadnika tog korpusa, sudi se zbog zločina počinjenih na području Krajine.

Prema optužnici, Dudaković i ostali se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Optužnica tereti Dudakovića i ostale za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

 
Marijana Miljić Bjelovuk

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.