D.I.C. Veritas

Глас Српске, Агенције, 01.05.2021, Годишњица хрватске војне акције “Бљесак”: 26 година нема правде за страдале Србе из Запaдне Славоније

Годишњица хрватске војне акције “Бљесак”: 26 година нема правде за страдале Србе из Запaдне Славоније

БЕОГРАД – Данас се навршава 26 година од хрватске војне акције “Бљесак” када је за само 36 часова из Западне Славоније у планском удару хрватске војске протјерано 15.000 Срба, а убијено 283.

Више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага кренуло је 1. маја против западнославонских Срба, са око 15.000 житеља и око 4.000 војника.

Западна Славонија је, како подсјећа Документационо-информациони центар Веритас, у то вријеме била под заштитом УН.

Заштитне снаге УН, подсјећа Веритас, биле су на вријеме упозорене од стране хрватских генерала, па су се повукле на безбједна мјеста, препуштајући своје штићенике на милост и немилост агресору.

Народ западне Славоније, сјећајући се Јасеновца из 1941. и Пакрачке Пољане из 1991. године, кренуо је у егзодус према Српској.

На путу према “мосту спаса” до ријеке Саве, сустизале су их авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци.

У тој акцији, према Веритасовим подацима, погинуле су и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционера.

Међу жртвама је 56 жена, осам особа до 14 година и 75 преко 60 година старости.

По завршетку акције, Хрвати су покупили 168 тијела убијених Срба и покопали их углавном под ознаком “непознат”.

Од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина 156 особа. Међу несталима се води још 127 особа, међу којима је 56 цивила, укључујући и 26 жена.

Од 148 ексхумираних посмртних остатака из групних гробница, до сада их је 111 идентификовано. И кад се идентификују ексхумирани а неидентификовани (37), остају непозната гробна мјеста за 90 посмртних остатака.

У тој акцији највише су страдала два села са претежно српским становништвом: Медари са 22 жртве, укључујући 11 жена и троје дјеце, и Пакленица са 20 жртава.

Према подацима Документационо-информационог центра “Веритас”, око 1.450 припадника Српске Војске Крајине је заробљено, већина уз помоћ заштитних снага УН.

Пред националним правосуђима Хрватске, Србије и БиХ, против припадника хрватских оружаних снага покренуто је неколико кривичних поступака за злочине над Србима у тој акцији, који нису одмакли даље од предкривичне фазе, наглашава Веритас.

- Уз дужно жаљење свих ратних жртава, већ 26 година постављамо иста питања: ко то и зашто прави разлику између цивилних жртава у Загребу и Окучанима и по ком критеријуму међународни и национални судови процјењују ко и када крши законе и обичаје који регулишу вођење рата? – наводи се у саопштењу Веритаса које потписује предсједник тог центра Саво Штрбац.

Поводом акције “Бљесак” данас су удружења избјеглих из Хрватске у Ташмајданском парку у Београду положили венце и одали почаст страдалима, јавио је Танјуг.

Предсједник Удружења “Завичај” Ненад Абрамовић истакао је да је за само 36 сати протјерано више од 15.000, а да је међу несталима 57 жена и осморо дјеце.

- Последица акције је било комплетно етничко чишћење српског народа из Западне Славоније које је почело 1991. године акцијом ”Откос” у којој је протерано око 4.000 Срба – казао је Абрамовић.

Према његовим ријечима, потребно је сјећати се тих догађаја и млађим генерацијама пренијети истину о страдању српског народа јер ако се то не чини, злочин ће се поновити.

Поздравио је што држава Србија последњих неколико година доста улаже у културу сјећања и то што су се Срби окренули себи.

-Ако сами себе заборавимо, други нас неће подржати – казао је Абрамовић и навео да ће та удружења наставити да обиљежавају страдања српског народа, за која каже да их је у 20. вијеку било превише.

‘Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије поручила је поводом 26 година од акције “Бљесак” у Западној Славонији у којој је убијено или нестало 283 Срба, углавном цивила, да су породице огорчене јер за масовне и организоване злочине још нико није одговарао, те траже привођење правди.

- Најенергичније захтевамо да надлежни органи Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над невиним српским цивилима у Западној Славонији . саопштено је из Координације.

Умјесто што више од 20 година хрватски државни врх сваке године слави акцију “Бљесак”, цивилизацијска и правна обавеза је да осуде злочине који су почињени, те упуте јавно извињење породицама жртава и извршиоце приведу правди.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.