D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 05. 08. 2022, У Бањалуци служен парастос за страдале у хрватској акцији “Олуја”

БАЊАЛУКА – У Храму Христа Спаситеља Бањалуци служен је парастос за страдале у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” прије 27 година.

Парастос је служило свештенство Српске православне цркве, а присуствовали су директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, представници бањалучких градских власти и бројни грађани.

- Хрвати данас славе, а ми опет тугујемо. Јер, десио се велики егзодус крајишких Срба, ако не и највећа избјегличка колона послије Другог свјетског рата, од Книна, преко Бањалуке, до Београда, Приштине и Суботице – рекао је Штрбац новинарима.

Рекао је да је у акцији “Олуја” и послије ње, према подацима “Веритаса” била 1.881 српска жртва, те да је међу страдалима највише цивила и старијих особа.

Важно је што је у Србији подигнута прва оптужница за хрватске злочине против српских цивила на Петровачкој и Приједорској цести,  каже Штрбац.

-  Надам се да ће ускоро почети суђење – додао је он.

Данас у Бањалуци бити промовисане “Веритасове” публикације “Процесуирање ратних злочина у Хрватској почињених током рата 1991-1995”, “Хроника девет” и Билтен “Дани туге и сјећања”, које вјерно приказују чињенице о егзодусу крајишких Срба у смислу да се то никада не заборави и остане за вјечност.

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону, у 11.45 часова биће служен помен и положено цвијеће код спомен-крста у овом мјесту који је 2012. године подигао “Веритас” за шест цивила страдалих у августу 1995. године.

Након помена у Новом Граду, у Бањалуци ће бити положени вијенци на Пердувовом гробљу, те на Новом гробљу.

У недјељу, 7. августа, у 11.00 часова биће служен парастос и положени вијенци код спомен-крста на Петровачкој цести, а у 12.00 часова планирана је посјета спомен-соби у Дринићу.

Војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида, преноси РТРС.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.