D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 05. 08.2023, У Бањалуци обиљежавање 28 година од погрома “Олуја”

БАЊАЛУКА – У Бањалуци ће данас, у организацији Документационо-информационог центра “Веритас”, бити обиљежено 28 година од Погрома “Олуја”, хрватске агресије на Републику Српску Крајину, када је протјерано више од 220.000 Срба из Хрватске, а побијено око 2.000.

Тим поводом у 10 часова биће положени вијенци на споменик погинулим Далматинцима на Пердуовом гробљу, а у 11 часова служен парастос у бањалучком Храму Христа Спаситеља.

Трибина “Дани туге и сјећања” и промоција билтена “Веритаса” биће одржани у 12 часова у Академија науке и умјетности Републике Српске.

Програм обиљежавања биће настављен сутра у Новом Граду, гдје ће у Храму Светих апостола Петра и Павла у 10 часова бити служен парастос, а потом ће са “моста спаса” на ријеци Уни бити спуштен вијенац.

У 12 часова у Сводни код Новог Града биће служен помен код спомен-крста и положени вијенци.

У понедјељак, 7. августа, у 11 часова биће служен парастос и положени вијенци код спомен-крста на Петровачкој цести, а у 12 часова планирана је посјета Спомен-соби у Дринићу.

Централна церемонија обиљежавања 28 година од Погрома “Олуја” одржана је синоћ у Приједору, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.881 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.