D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 06. 08. 2023, Velimirović: Zločinačkom akcijom “Oluja” rješavano pitanje Srba u Hrvatskoj

NOVI GRAD – Hrvatska je zločinačkom akcijom “Oluja”, u kojoj je protjerano više od 220.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, a ubijeno skoro 2.000, htjela da riješi pitanje Srba u toj zemlji, rekao je Srni koordinator Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” za Republiku Srpsku Janko Velimirović.

Velimirović kaže da vojnu akciju “Oluja” treba povezati sa završetkom rata na prostoru bivše Jugoslavijem, odnosno u BiH i Hrvatskoj, gdje su Amerikanci odlučili da Hrvatskoj vrate Krajinu bez Srba i tako postignu nekakav balans na ovom prostoru

“Najviše su u toj ‘igri karata’ na Balkanu platili krajiški Srbi. To je urađeno na bestijalan način protjerivanjem više od 220.000 hiljada Srba, bez obzira da li se radilo o civilima ili vojnicima. To je bio naoružan narod, a ne profesionalna vojska”, rekao je Velimirović.

On ističe da operaciju “Oluja” ne treba posmatrati izdvojeno iz opšteg konteksta rata od 1991. godine.

“Hrvatska je došla u situaciju da može vojno da riješi protjerivanje Srba i to su uradili početkom avgusta 1995. godine”, rekao je Velimirović.

On je dodao da protjerivanje nije bilo dovoljno nego je trebalo da bude i žrtava.

“Na sjevernom dijelu, na Baniji i Kordunu protjerivanje je bilo fokusirano komunikacijom koje je išla iz Dvora prema Novom Gradu u Republici Srpskoj. Tu su prešli stanovnici Banije i dio sa Korduna koju su izbjegli presijecanja izbjegličke kolone”, rekao je Velimirović.

On je dodao da je 7. avgusta 1995. godine veći dio kordunaškog korpusa bio u okruženju u Topuskom i nakon predaje i pregovora nastavio auto-putem prema Srbiji.

“Izbjegličku kolonu koja je prešla u Novi Grad hrvatske snage su nastavile da bombarduju i u Svodni je bilo žrtava”, rekao je Velimirović.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.