D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 08.07.2021, Одаловић: Загреб, Сарајево и Приштина да схвате да су Срби страдали у великом броју

БЕОГРАД – Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да Хрватска и БиХ морају да схвате да су Срби у тим земљама страдали у великом броју, те да то исто важи и за простор Косова и Метохије.

“Све су то страдања која су била последица злочина. Спремност осталих да се као и Србија, суоче са последицама злочина битан је предуслов да идемо даље. Србија је показала посвећеност решавању судбина несталих и да нема шта да крије и очекује и од других да имају идентичан однос”, рекао је Одаловић.

Он је навео да су од 10.000 особа које се још воде као нестале у региону више од једне трећине Срби, чија се тијела се налазе у Хрватској, у БиХ и на Косову и Метохије.

“Тамо су и починиоци злочина и истражни органи. Ми не можемо аутономно да одемо тамо и вршимо истрагу, морамо да будемо позвани”, рекао је Одаловић за Радио Београд.

Он каже Србија према БиХ по питању несталих има захтјеве који се односе на војнике (бивше ЈНА) и њихову судбину која још не може да се расвијетли, јер БиХ није спремна да се детаљније бави тим проблемом.

Одаловић указује да се до резултата не може доћи уколико сви не покажу спремност да отворе архиве и не прихвате чињеницу да су злочини чињени, као и да починиоце треба процесуирати.

Он истиче да деструктивно понашање Загреба, који бјежи од теме несталих особа, представља покушај да се одговорност пребаци на Србију, али и неприхватање чињенице да се неексхумирена тијела киднапованих и убијених Срба налазе у 36 гробница у Хрватској.

“Очигледно је да Хрвати нису спремни да се суоче са чињеницама и прихвате да постоје српске жртве, да су највећи злочини почињени током Бљеска и Олује”, оцијенио је Одаловић.

Он је указао да недавна изјава премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија у Бриселу да “неће да отвори локације” за које Београд тражи провјеру, свједочи о бахатости и неодговорном односу привремених приштинских институција према несталим лицима.

Напоменувши да се 1.639 Срба води као нестало на Косову и Метохији, Одаловић је рекао да Приштина упорно одбија да поступи по захтјевима Београда, који на основу изјава свједока, релевантних информација и добрих доказа, жели да изврши претрагу 10 локација на Косову и Метохији.

Он каже да су представници међународних мисија раније одбијали да дају било какве информације о несталим лицима, иако у њиховим архивима постоје информације које могу да укажу шта се и када десило.

“Њихов прилично незаинтересован однос указује на то да они сносе велику одговорност за то што су се злочини догодили. Пред њиховим очима је највећи број људи страдао, нестао, одведен, убијен”, рекао је Одаловић.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.