D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 09.05.2018, Štrbac: Srpski oficir osuđen za pogibiju žene, koju je ubio hrvatski snajper?

Beograd – Dokumentaciono-informativnom centru “Veritas” u Beogradu telefonom se javila žena iz Šibenika, u Hrvatskoj, koja tvrdi da Marija Krajnz, zbog čije je pogibije bivši oficir JNA Milan Pavlović osuđen na 4,5 godine, nije poginula od artiljerijska granate JNA, nego od hrvatskog snajpera, rekao je Srni direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

Bivši oficir JNA Milan Pavlović, zvani Paja, osuđen je prije nekoliko dana u splitskom Županijskom sudu na 4,5 godina zatvora zbog učešća u granatiranju Šibenika u septembru 1991. godine, kada su, prema hrvatskoj optužnici, razrušeni brojni sakralni, kulturni, privredni i stambeni objekti, te je od posljedica granatiranja poginula i jedna žena.

“Ovo pokazuje da Hrvati vrlo podlo i bez ikakvih dokaza, žrtve koje su sami prouzrokovali, pripsiuju JNA i Srbima iz Hrvatske i podižu za to optužnice protiv njih”, rekao je Štrbac.

Štrbac prenosi da ova žena, koja je živjela u Šibeniku, u istoj ulici, preko puta nastradale Marije, nije željela da se predstavi, ali kaže da je Marija živjela sama i da u vrijeme kada je poginula nije bilo ariljerijskog gađanja JNA.

Prema njegovim riječima, ova žena tvrdi da je Marija poginula ispred svoje kuće od hrvatskog snajpera, koji su bili raspoređeni po okolnim zgradama i koji su gađali sve što se kretalo ulicama Šibenika.

Štrbac kaže da žena tvrdi da u Šibeniku nije poginuo niko u artiljerijskom napadu JNA, te da zna Mariju i kada je stradala.

“Ona kaže da svi znaju da je Marija stradala od snajpera sa okolne zgrade, koja je pripadala Hrvatima. Hrvatski snajperi gađali su sve što se kretalo ulicama i u Šibeniku i u Zadru”, navodi Štrbac.

On napominje da je Pavlović, koji je jula prošle godine izručen iz Crne Gore u Hrvatsku, a koji sada ima 74 godine, priznao da je učestvovao u aktivnostima JNA u Šibeniku, vjerovanto zato što je star.

Štrbac dodaje da Pavlović očekuje uskoro uslovni otpust, nakon što odsluži dvije trećine kazne.

On napominje da je 1992. godine Pavlović u odsustvu bio osuđen na 15 godina, te da je bio na optužnici zajedno sa generalima Ratkom Mladićem i Slavkom Lisicom.

Crna Gora je 27. jula 2017. godine izručila Hrvatskoj penzionisanog zastavnika prve klase Vojske Jugoslavije i državljanina Srbije Milana Pavlovića.

Pavlović je rođen u selu Kuk kod Slunja, a Hrvatskoj je izručen iz ekstradicionog pritvora Spuž kod Podgorice.

On je uhapšen 21. marta 2017. na graničnom prelazu Bijelo Polje po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina 20. vijeka.

Pavlović je presudom Županijskog suda u Šibeniku od 8. jula 1992. osuđen na kaznu zatvora od 15 godina, a tereti se, da je zajedno sa jednim svojim kolegom u Vojsci Jugoslavije, gdje je imao čin zastavnika, između 16. i 23. septembra 1991. godine učestvovao u nezakonitim napadima protiv civilnog stanovništva, što je, navodno, dovelo do mnogih smrtnih slučajeva kao i uništavanja kulturnih spomenika i industrijskih objekata i druge materijalne štete.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.