D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 13. 08. 2022, Služen pomen srpskim civilima ubijenim u “Oluji”

U Glini je danas služen pomen za 150 srpskih civila koji su mučki ubijeni u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” avgusta 1995. godine.

Pomen je služen na groblju Sveta Kata u mjestu Gornje Selište, a organizovalo ga je Vijeće srpske nacionalne manjine grada Gline.

Pomenu je prisustvovao i predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, koji je rekao da nikada ne smije biti zaboravljena žrtva srpskih civila nastradalih u Glini, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Arlov je podsjetio da su Srbi mučki ubijeni u svojim kućama i da ovaj zločin pripadnika regularne vojske i policije Hrvatske nikada ne smije biti zaboravljen.

- To su bili civili, žene i stari ljudi koji su se samo željeli priključiti koloni od 250.000 Srba protjeranih iz Hrvatske tokom „Oluje“ – najvećeg etničkog čišćenja srpskog naroda nakon Drugog svjetskog rata, a na kraju su ubijeni. Ne smijemo dozvoliti da se zaborave njihova muka i patnja – rekao je Arlov.

On je ukazao da se jako malo zna o zajedničkoj grobnici u kojoj su, u velikom broju bez identifikacije, sahranjene srpske žrtve iz Gline.

- Ja sam iz ovih krajeva i živio sam u Topuskom na Kordunu, do akcije „Oluja“. Sa Vijećem srpske nacionalne manjine grada Glina razgovarao sam o postavljanju velikog krsta i spomen-ploče na ovoj masovnoj grobnici, kao trajnog obilježja na veliko stratište Srba mučki ubijenih 1995. Godine – istakao je Arlov.

U hrvatskoj akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 250.000 Srba, a njih 1.877 je poginulo i nestalo, od kojih je 65 odsto civila.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Srbi, prema svim stradalim i prognanim, imaju obavezu da govore kroz kakvu golgotu je prošao srpski narod, da uče generacije koje dolaze da jasno i glasno govore o istini, o etničkom čišćenju i o zločinima nad njim.

Dodik je podsjetio da je u Gornjem Selištu, kod Gline, danas služen pomen za više od 150 nevinih srpskih civila koji su ubijeni u zločinačkoj akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine.

- Sjećamo se onih koji su pobijeni dok su se kretali u kolonama u kojima je bilo više od 250.000 prognanih Srba – napisao je Dodik na “Tviteru”.

Dodik je istakao da se nikada ne smije dozvoliti da se zaborave zločini nad srpskim narodom Korduna, Banije, Like i Dalmacije.

-Moramo da govorimo i o Gornjem Selištu i o svakom drugom mjestu gdje je stradao naš narod. Nismo zaboravili ni ovaj dan. Sjećamo se! Mi imamo pravo na to! – poručio je Dodik.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.