D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 17.06.2021, Veritas: Zbog nedostatka dokaza Dragutin Hajdu oslobođen optužbe

BEOGRAD- Županijski sud u Osijeku je, nakon provedenog krivičnog postupka, zbog nedostatka dokaza oslobodio Dragutina Hajdua (71) optužbe da je počinio ratni zločin protiv civila u Vukovaru 1991. godine, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar “Veritas”.

Hajdu je uhapšen 16. marta prošle godine na londonskom aerodromu prilikom povratka u Kanadu, gdje živi sa porodicom, na osnovu evropskog naloga za hapšenje zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Vukovaru u novembru 1991. godine, odnosno da je sa još dva lica zlostavljao maloljetnog Sinišu Rajkovića, koji je usljed toga preminuo.

Jedini svjedok koji je teretio Hajdua bila je bivša žena njegovog brata Stjepana – Ružica Erdelji, koja ga je prvi put prijavila nekoliko dana prije hapšenja kada je saznala da se vratio iz Kanade u Vukovar.

“Iako je tvrdila da je očevidac događaja, na rekonstrukciji se ispostavilo da prostorija koju je opisala kao mjesto zločina i ne postoji, zbog čega je sud njen iskaz ocijenio nevjerodostojnim i neistinitim”, navedeno je u saopštenju.

Iz “Veritasa” poručuju da začuđuje nekritička ocjena njenog iskaza od nadležnog tužioca, koji je samo na osnovu njene izjave, bez ikakve provjere, “brzom brzinom” otvorio istragu protiv Hajdua i odredio mu istražni zatvor, te za njim raspisao evropski nalog za hapšenje.

Istovremeno je ukazano da je ovakvo nekritičko ponašanje organa gonjenja prema Srbima i onima koji su bili na njihovoj strani u toku oružanog sukoba u Hrvatskoj tokom devedesetih prošlog vijeka više pravilo nego izuzetak.

“Mnogi od njih su pohapšeni i procesuirani po istom modelu – neki komšija kada vidi Srbina povratnika otrči u policijsku stanicu ili kod tužioca i izmisli mu neki ratni zločin, što je dovoljan dokaz da se nepoželjni komšija strpa u zatvor na neodređeno vrijeme”, navedeno je u saopštenju.

Hajdu je mađarske nacionalnosti, oženjen srpkinjom i u proteklom ratu je bio na srpskoj strani.

Prema informacijama koje je “Veritas” dobio od porodice, Hajdu je veoma teško proživljavao ekstradicioni zatvor u Velikoj Britaniji, u kojem se i razbolio i pao u tešku depresiju, zbog čega je i zatražio da ga što prije izruče u Hrvatsku, gdje je bio u istražnom zatvoru sve do juče.

U saopštenju se dodaje da je za ubistvo maloljetnika pred Županijskim sudom u Vukovaru prije 21 godinu suđeno Stevanu Curniću, za šta je i osuđen na 15 godina zatvora, a da niko u tom postupku nije ni spomenuo ime Dragutina Hajdua.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.