D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Srna, 19.03.2021, Štrbac: Zoranu Ravančiću prvo dali pasoš, pa ga uhapsili

BEOGRAD – Srbin koji je uhapšen u Hrvatskoj zbog sumnje da je mučio i ubijao hrvatske civile u Vukovaru tokom rata u toj zemlji zove se Zoran Ravančić, a njegovi poznanici vjeruju da nema veze sa ubistvima, jer bi inače odavno pobjegao, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je rekao da su mu poznanici uhapšenog ispričali da Zoran nigdje nije odlazio, stalno je bio dostupan, ali da je često privođen na informativne razgovore proteklih godina, kao i da je uhapšen nakon što je nedavno napokon dobio hrvatski pasoš.

“Poznanici ne vjeruju da Zoran ima veze sa ubistvima za koja se sumnjiči, jer da je ubijao ne bi čekao, nego bi otišao, da se plašio već bi pobjegao, jer su Vukovar i Dunav blizu”, rekao je Štrbac Srni.

Štrbac je zapitao, ako je stalno bio dostupan hrvatskim organima, odakle su se sad, nakon 30 godina, pojavili dokazi.

“To je zastrašivanje i održavanje teze na kojoj počiva hrvatska država da su Hrvati nevini, a Srbi zločinci. To je održavanje teze da su Srbi došli i pokorili Hrvate, činili zločine. Da je Zoran uradio ono što su mu nakalemili, teško bi se moglo zamisliti da ne bi negdje pobjegao”, dodao je on.

Štrbac je naveo da niko od Zoranovih poznanika ne vjeruje da je on išta počinio.

“Nedavno je konačno dobio pasoš, ali su ga uhapsili. Teško je biti Srbin u Vukovaru, malo-malo, pa nekoga hapse”, rekao je Štrbac.

On kaže da su mu prijatelji iz Hrvatske ispričali da se prije deset dana jedan Srbin iz Dalja objesio, jer nije mogao psihički da izdrži ičšekivanje da i njega privedu, nakon što su prethodno privedena trojica Srba zbog navodnih zločina.

Štrbac je rekao da Srbi u vukovarskom području žive u stalnom očekivanju da će biti uhapšeni, stalno ih drže pod prismotrom, privode na razgovore…

On je napomenuo da se očekuje da će popis stanovništva u Hrvatskoj predviđen za proljeće, zbog korone, biti odgođen za jesen, septembar ili oktobar, te napomenuo da su Srbi po popisu iz 2011. godine činili jednu trećinu stanovništva Vukovara i na osnovu toga dobili pravo na isticanje jezika i pisma, te da pojedini lokalni hrvatski političari vrše pritisak da im se to pravo oduzme.

Štrbac je rekao da se samo u martu protiv 47 ljudi vode sudski procesi, odnosno da im se već sudi, mada većini u odsustvu.

Hrvatski mediji su objavili da je uhapšen 50-godišnji hrvatski državljanin, kojeg su tamošnji organi osumnjičili da je, kako se navodi, “mučio i ubijao civile u Vukovaru” prije 30 godina.

Prema istom izvoru, završeno kriminalističko istraživanje sprovedeno je u više etapa i utvrđena je sumnja da je uhapšeni, koji je tada imao 20 godina, 15. septembra 1991. godine kao pripadnik “paravojnih formacija” na području naselja Sajmište u Vukovaru, “kršeći pravila međunarodnog prava za vreme oružanog sukoba, grubo fizički zlostavljao i ubijao civilno stanovništvo”.

Hrvatski organi sumnjiče ga za “ubistvo sedam osoba starosti između 24 i 55 godina”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.