D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 19. 09. 2023, U Irskoj uhapšen Srbin Dragan Rakanović prema nalogu iz Hrvatske

BEOGRAD – Irska policija uhapsila je Srbina Dragana Rakanovića /56/, prema evropskom nalogu za hapšenje Županijskog suda u Osijeku, zbog navodno počinjenog ratnog zločina u maju 1991. godine u bivšoj Jugoslaviji, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar “Veritas”.

U saopštenju se napominje da je ovu informaciju 9. septembra objavio irski list “Ajriš dejli star” sa mnogo detalja o otkrivanju, hapšenju i pojavljivanju pred Visokim sudom u Dablinu, koji je ovaj slučaj odgodio, a Rakanovića uz jemstvo pustio da se brani sa slobode.

“Veritas” prenosi pisanje irskog lista da su Rakanovića novinari posjetili dan prije objave teksta u njegovoj porodičnoj kući u mjestu Portliš, gdje sa porodicom živi od 2013. godine.

O inkriminisanom događaju irski list navodi “da su petoricu muškaraca optužile hrvatske vlasti zbog incidenta u Borovu Selu, u blizini Vukovara u istočnoj Hrvatskoj. Jedan muškarac, Milan Marinković, osuđen je na tri i po godine zatvora 2012. godine, ali da se još četvorici muškaraca koji su navodno učestvovali u incidentu nije moglo suditi jer su bili van zemlje”.

Sva petorica su navodno, kako piše irski list, učestvovala u premlaćivanju dvojice hrvatskih policajaca koje su zarobili pripadnici srpskih paravojnih jedinica u tadašnjoj Jugoslaviji.

Prema “Veritasovoj” dokumentaciji, Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku je u maju 2011. optužilo Dragana Rakanovića, Milana Marinkovića, Jovana Jakovljevića, Milenka Mihajlovića i Jovicu Vučenovića da su, kao pripadnici srpskih paravojnih jedinica, noću sa 1. na 2. maj 1991. godine, dok su patrolirali kroz Borovo Selo, zapucali na policajce Policijske uprave Osijek Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića, koji su ranjeni, zarobljeni, zatim i maltretirani.

Jedan od optuženih Milan Marinković uhapšen je u Borovu Selu 11. novembra 2010. godine, te mu je suđeno u izdvojenom postupku.

Presudom Županijskog suda u Osijeku od 1. februara 2012. osuđen je na tri godine i šest mjeseci zatvora, a kaznu mu je hrvatski sud 14. maja 2014. godine preinačio na tri godine zatvora. Ostali optuženi su bili nedostupni hrvatskim organima gonjenja.

Prema “Veritasovim” saznanjima, Dragana Rakanovića je za isto djelo, po hrvatskoj međunarodnoj potjernici, uhapsila i srpska policija 26. jula 2016. godine prilikom slijetanja na beogradski aerodrom.

Tom prilikom je bio zadržan dan i noć u ekstradicionom pritvoru, a zatim pušten uz mjere obezbjeđenja prisustva srpskim organima gonjenja, bez izručenja Hrvatskoj.

Jedino je nesporno da se u Borovu Selu 2. maja 1991. godine desio oružani sukob između pripadnika hrvatske policije s jedne i lokalne srpske formacije potpomognute dobrovoljcima iz Srbije s druge strane.

Hrvatska za ovaj događaj koristi izraz “pokolj u Borovu Selu”, dok Srbi koriste naziv “napad na Borovo Selo”. Neki teoretičari ovaj događaj uzimaju i kao početak rata u Hrvatskoj 1991. godine.

Informaciju iz irskog lista u posljednja tri dana prenose i komentarišu i više hrvatskih medija unoseći i neke detalje suprotne objavljenima u irskom listu, ali se slažu da je ovaj događaj prethodio mnogo čuvenijem događaju koji se desio istog dana, u kojem je poginulo 12 hrvatskih “redarstvenika” i izražavaju žaljenje što niko nije procesuiran i za taj događaj.

“Veritas” navodi da je od početka ove godine, osim Rakanovića, uhapšeno još sedam osoba srpske nacionalnosti sa područja Hrvatske.

Trojica su uhapšena po hrvatskim međunarodnim potjernicama van Hrvatske /Jugoslav Vidić u SAD, Vojislav Buzaković u Irskoj, Milenko Marić u Velikoj Britaniji, poslednja dvojica već i izručeni u Hrvatsku/.

Dvojica su uhapšeni prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku /Čedo Smiljanić i Ljubodrag Stevanović/ i dvojica iz Baranje koji su u selu Darda živjeli i prije i u toku i poslije rata /Milan Rajšić i Radoslav Košević/.

Na osnovu međunarodnih potjernica raspisanih od hrvatskih pravosudnih organa, širom svijeta je do sada, po “Veritasovoj” evidenciji, uhapšeno najmanje 189 Srba, od kojih su 74 ekstradirana u Hrvatsku.

Od ekstradiranih protiv 30 je postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru, dok su ostali pravosnažno osuđeni ili su im postupci još u toku.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 33 osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.