D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 24.08.2021, Сутра 26 година од некажњеног злочина над Србима у Груборима

БЕОГРАД – Документационо-информациони центар “Веритас” саопштио је данас да, упркос обиљу доказа, још нико није кажњен за свирепи злочин над српским цивилима у Груборима код Книна које су прије 26 година, након хрватске акције “Олуја”, убили припадници хрватске специјалне полиције из Антитерористичке јединице Лучко.

Из “Веритаса” наводе да су хрватски полицајци 25. августа 1995. године, у акцији “рашчишћавања терена” у близини пруге Загреб-Книн-Сплит, којом је наредног дана требао да прође воз са предсједником Хрватске Фрањом Туђманом, убили у Груборима све људе које су затекли.

Јован Грубор Дамушић /73/ запаљен је заједно са својом кућом, Јово Грубор /65/ заклан је на ливади поред својих крава, а његова мајка Марија /90/ убијена је и запаљена заједно са кућом, Милош Грубор /80/ убијен је у спаваћој соби у пиџами са два метка у главу, док су Ђуро Карановић /45/ и Милица Грубор /51/ убијени на ливади и затечени са искасапљеним лицима.

Истог дана у Груборима је запаљена 21 кућа и све штале, а стока убијена.

До 4. августа 1995. године у засеоку Грубори живјеле су 24 породице на исто толико имања са око 70 становника, од којих је већина прије хрватске операције “Олуја” отишла у егзодус, а остало је само тринаест, углавном старијих особа, које нису хтјеле или нису могле напустити своје домове.

Седам становника је 25. августа отишло у центар села да се пријави код УНПРОФОР-а, што им је спасило животе.

Када су наредних дана “заштитне снаге” УН од надлежних хрватских власти затражиле информације о догађају у Груборима, речено им је да се на том подручју догодио оружани сукоб између припадника специјалне полиције и “заосталих четничких банди”.

У саопштењу је наведено да су непосредни учесници, да би поткријепили такву тврдњу и прикрили злочин, накнадно писали лажне извјештаје вишим командама.

Међутим, планове за прикривање злочина пореметила је телевизијска екипа УН која се тог дана нашла у селу због претходно договореног састанка са мјештанима и снимци мјеста злочина, који још круже свијетом.

У селу Плавно, којем припада заселак Грубори, у августу 1995. године, укључујући и поменутих шест из Грубора, убијен је укупно 31 становник српске националности, просјечне старости преко 70 година, међу којима је девет жена.

За злочин у Груборима до сада је процесуирано укупно осам припадника хрватске војске и полиције, од којих три пред Хашким трибуналом и пет пред хрватским судом, и сви су, упркос обиљу материјалних и личних доказа, легално пуштени.

Из “Веритаса” подсјећају да је након прошлогодишњег обиљежавања овог злочина, којем су присуствовали високи представници Хрватске, укључујући предсједника и два потпредсједника Владе, хрватска влада неколико дана прије 26. годишњице донијела одлуку “о обнови и ревитализацији Грубора за стварање услова за повратак”.

“Потомци и сународници убијених Груборичана поручују хрватским властима и Србима, који их тренутно представљају у Хрватској, преко “Веритаса”, да би им било драже да је неко осуђен за овај свирепи злочин него касна обнова њихових кућа”, наведено је у саопштењу.

У селу Плавно, гдје су Грубори један од неколико заселака, према попису из 1991. године, живјело је 1.729 становника, од којих 99,3 одсто Срба.

Према попису из 2011. године, у Плавну живи 253 становника, а у засеоку Грубори данас нико не живи.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.