D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Srna, 26.07.2020, Prošlo 25 godina od ubistva zarobljenih srpskih boraca na Dinari

BEOGRAD – Danas se navršilo 25 godina od ubistva devetorice pripadnika Srpske vojske Krajine /SVK/ na Dinari u Hrvatskoj 1995. godine, koje su zarobili i pobili pripadnici hrvatskih snaga, a počinioci još nisu odgovarali za ovaj zločin.

Devetoricu pripadnika SVK, poznanika, komšija i rođaka, iz bukovičkih sela Bratiškovaca, Ivoševaca, Velike Glave, Ervenika i Kistanja zarobili su 26. jula 1995. godine pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Hrvatske vojske na Dinari, na lokalitetu Medeno brdo.

Vezisti SVK “uhvatili” su razgovor na neprijateljskoj strani koji potvrđuje da su svi živi zarobljeni, napominju iz Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”.

U saopštenju se ističe da lokacija na kojoj su pronađeni njihovi posmrtni ostaci u vrtačama na Dinari i povrede na pronađenim kostima, kao i tragovi na odjeći, obući i opremi, na nesumnjiv način ukazuju da su ubijeni poslije zarobljavanja i bačeni u vrtaču, odnosno u masovnu grobnicu, sa očitom namjerom da se zatru tragovi zločina.

“Iako su ubice prekršile sve zakone i običaje ratovanja, što ih nesumnjivo svrstava u prvorazredne ratne zločince, za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima”, ističe “Veritas”.

Uskoro je počela i hrvatska akcija “Oluja”, koja je dovela do pada Republike Srpske Krajine /RSK/ i egzodusa krajiških Srba i do mnogo novih žrtava, pa je ova grupa sa Dinare pala u drugi plan.

Tokom 1998. godine posredstvom Komisije za nestala lica Herceg Bosne stigla je vijest da su lovci na Dinari u jednoj vrtači, na lokalitetu Medeno brdo, uočili gomilu kostiju.

Uskoro su predstavnici Komisije za nestala lica Republike Srpske, sa kolegama iz komisije Herceg Bosne, otišli na izviđanje.

Vrtača je bila veoma duboka, pa su odlučili da prilikom izvlačenja kostiju na površinu angažuju helikopter SFOR-a, uz čiju su pomoć kosti iz vrtače izvučene 16. novembra 1998. i prebačene u Banjaluku.

Iz ove vrtače izvučeno je šest skeleta, a tri su u aprilu 1996. ekshumirana iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča.

Među kostima ekshumiranim iz vrtače na Medenom brdu identifikovani su posmrtni ostaci Zdravka Vujka i Milenka Radišića iz Velike Glave, zatim Damira Manojlovića iz Ivoševaca, Milana Macure iz Kistanja, te Ljubomira i Milorada Urukala iz Bratiškovaca.

Iz masovne grobnice Kamen identifikovani su Marinko Kovačević i Vinko Kovačević iz Ervenika i Željko Eraković iz Bratiškovaca.

U to vrijeme, navodi “Veritas”, u Republici Srpskoj se još nije radila identifikacija po DNK metodi, a klasičnim putem kosti se nisu mogle potpuno razdvojiti, pa su porodice odlučile da ih sahrane zajedno na Perduovom groblju u Banjaluci.

Udruženje Dalmatinaca u Banjaluci 2004. godine je ovoj devetorici boraca SVK podiglo spomenik na samom ulazu na Perduovo groblje.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.