D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 30.07.2020, Вучић: Србија и Српска обиљежиће заједно на Рачи 25 година од “Олује”

БЕОГРАД – Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија и Република Српске 25 година од прогона 250.000 Срба из Крајине обиљежити на Рачи и да ће због пандемије вируса корона та велика српска трагедија бити обиљежена без присуства људи.

“Ми ћемо 4. и 5. августа обележити дан велике српске трагедије. Обележићимо тамо где смо први пут обиљежили 2015. године – на Рачи”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је нагласио да ће на том мјесту бити постављено спомен-обиљежје, као и спомен-парк у сјећање на све оне који су морали напустити своја огњишта, оне који су бјежећи на тракторима оставили своје очеве, а на Петровачкој цести изгубили и своју дјецу.

“Ту ћемо, баш на том подручју, заједно са Републиком Српском направити спомен-парк. Ми ћемо финансирати са 95 одсто, Република Српска са пет одсто и направити велики спомен-парк да се никада не заборави злочин највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је то начин да се упуте ријечи захвалности Крајишницима што су Србију вољели више од свега и што учествује у њеној изградњи и бољитку.

Вучић је навео да за Србију “Олуја” није “трауматично искуство” него злочин етничког чишћења и да би евентуално присуство Срба на прослави “Олује” у Книну дало неку врсту легалитета “Олуји”.

“Али, ти људи живе тамо. Какву год одлуку да донесу, наше је да кажемо да не можемо тај гест да подржимо, али да ће имати подршку Србије за друго”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће Срби коначну одлуку о учешћу донијети данас, а да је он о томе разговарао са предсједником СДСС-а Милорадом Пуповцем.

“Ви знате да смо ми постигли договор да никада не идемо једни против других да нам се не понови време увођење санкција Српској, да би могли да говоримо о српском јединству. Ја лично не могу да подржим присуство наших људи на прослави у Книну, али их ни у једној секунди нећу оптужити да су издајници него ћу покушати да разумем зашто су ту одлуку донели. Желимо помирење, а помирење може бити уз поштовања свих жртава”, рекао је Вучић.

Акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током хрватске војно-полицијске акције “Олуја” из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију “Олуја” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је “Олуја” имала све карактеристике геноцида.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.