D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Tanjug, 03. 03. 2023, Indeks: O izgradnji zamjenskih kuća na Baniji još nema govora

Četiri mjeseca do isteka već produžavanog roka za upotrebu sredstava iz Fonda solidarnosti EU u iznosu od više od milijardu evra, namijenjenih za obnovu Zagreba i Banije koji su pogođeni zemljotresom prije više od dvije godine, hrvatska vlada namjerava da umjesto izgradnje novih stambenih objekata, privremeni smještaj ugroženih u limenim kontejnerima, zamijeni za takođe privremeni smještaj u drvenim mobilnim kućicama.

Rok da Hrvatska iskoristi sredstva Fonda solidarnosti EU ističe juna ove godine, nakon što je prošle godine produžen za godinu dana.

Hrvatski portal Indeks piše da je Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine objavilo Nacrt dokumentacije o nabavci u EOJN – Prethodno savetovanje sa zainteresiranim privrednim subjektima za, kako se navodi, nabavku mobilnih i modularno montažnih/demontažnih kućica, uključivo i tehničke specifikacije.

Plan je, kažu da se nabavi 500 kućica veličine od 25 m2 za jednu do dvije osobe i 35 m2 za dve do četiri osobe.

Ukupna procenjena vrijednost nabavke je, navode 14 miliona evra, bez PDV-a, a otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti podijeljen je na šest grupa koje se odnose na područje Sisačko-moslavačke županije.

Uz opis prostora i neophodne opreme, u tenderskoj dokumentaciji je naznačeno i da:

“Osim primarnog korišćenja u svrhu privremenog zbrinjavanja korisnika čije su kuće stradale u potresu, predmetne kućice planirano je da se kasnije premeste i koriste u druge svrhe. Slijedom navedenog, moraju biti izrađene tako da imaju mogućnost brze demontaže i transporta na drugu lokaciju bez oštećenja”.

EU novac je na raspolaganju Hrvatskoj duže od godinu dana, a novim kućicama je juče na sjednici vlade govorio resorni ministar Branko Bačić i pozvao hrvatske proizvođače i graditelje drvenih montažnih kuća da se uključe u ovo savjetovanje i pripomognu u nabavci drvenih montažnih kućica.

Indeks podsjeća da su volonteri slične drvene kućice na Baniji dizali već nekoliko mjeseci nakon potresa, a vlada u taj proces kreće više od dvije godine kasnije i to, kako kažu, opet privremeno i u posljednji čas prije nego što propadne novac Evropske unije namijenjen obnovi zemljotresom pogođenih područja.

O izgradnji zamjenskih kuća još nema govora, piše hrvatski portal.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.